Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Звернення духовенства і вірян Летичівського району у відповідь на провокаційну статтю у «Летичівській газеті»

Головному редактору ПП «РЕДАКЦІЯ ГАЗЕТИ «Летичівська газета»»
Сербін Світлані Іванівні
Звернення духовенства та вірян
Летичівського району Хмельницької єпархії Української Православної Церкви

Повідомляємо Вам, що Українська Православна Церква, як найчисельніша релігійна організація України здійснює свою релігійну, соціальну та місіонерську діяльність на території України відповідно до законів України та статуту про управління Української Православної Церкви, затверджений Міністерством Юстиції України. Українська Православна Церква є самостійною та незалежною у своєму управлінні. В Українській Православній Церкві вища влада належить Собору Української Православної Церкви, який діє в межах, що визначаються канонами та статутом про управління Української Православної Церкви.

Самостійність і незалежність УПЦ в управлінні поширюється на канонічну, богослужбову, господарську, фінансову, духовно-освітню сфери внутрішнього життя її єпархій. Органами церковної влади і управління УПЦ, тобто її «керівним центром», є її Собор УПЦ і синод УПЦ, очолювані її Предстоятелем, що носить титул «Блаженніший митрополит Київський і всієї України». Центр управління УПЦ знаходиться в місті Києві. Предстоятель УПЦ обирається виключно українським єпископатом. Архієреї (єпископи) УПЦ обираються лише синодом УПЦ. Рішення про утворення чи ліквідацію єпархій, а також про визначення їх територіальних кордонів приймаються синодом УПЦ. В УПЦ діє власна вища церковно-судова інстанція, тобто УПЦ має власний церковний суд. Канонізація святих української землі проводиться рішенням Синоду УПЦ.

Ще в далекому 1993 році, на запит міністра юстиції Онопенка В.В. до Московської патріархії, про наявність якої-небудь підзвітності їй УПЦ, 29.12.1993 року була надана відповідь: «Українська Православна Церква з жовтня 1990 року канонічно являється незалежною і повністю самостійною в своєму управлінні. Якої-небудь адміністративно-фінансової підзвітності Московській Патріархії не існує…».

15 серпня 2019 року, вийшов випуск «Летичівської газети» №33 (11292), який викликав суспільний резонанс і загальне обурення тисячів вірян Летичівського району Української Православної Церкви та підписників газети. А саме стаття під назвою «Яка православна церква в Україні канонічна? Декілька історичних фактів». В даній статті Українську Православну Церкву (саме таке найменування має наша релігійна організація, відповідно до статуту, зареєстрованого в Міністерстві Юстиції України) називають «Московською церквою», «Московським патріархатом», «УПЦ МП», «п’ятою колоною», «неканонічною», та такою , що через священиків веде розкольницьку діяльність в Україні.

Нагадуємо Вам, що Ви, згідно чинного законодавства України, як головний редактор «Летичівської газети» , несете відповідальність за ту інформацію, як яка тиражується і випускається.

Образи, наклеп, знущання, неправду, обман, нерівноправність та розпалювання міжрелігійної ворожнечі, які неодноразово поширюються в тиражах Летичівської газети, вже втомилися терпіти духовенство та віряни Летичівського району Хмельницької єпархії Української Православної Церкви.

Доводимо до Вашого відома, що наша конфесія — найчисельніша в Україні та Летичівському районі Хмельницької області. В церквах Летичівського району УПЦ, здійснюють богослужіння громадяни України; прихожанами являються громадяни України; в них моляться, звершуються таїнства вінчання, хрещення та відспівуються громадяни України; всі священнослужителі нашого Летичівського благочиння УПЦ, щоразу під час богослужінь здійснюють піднесену молитву за мир в Україні, припинення кровопролиття, звільнення з полону, моляться за нашу державу і українське військо, моляться за померлих воїнів, котрі положили своє життя за нашу віру і народ. Священиками нашого благочиння були відспівані воїни, які загинули в зоні проведення АТО, герої: Юрій Савіцький, Леонід Шірпал, Іван Зубков та Яків Майданюк. Постійно надається волонтерська допомога в зону проведення ООС, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам, управлінні УТОС, будинкам інтернатам та пристарілих.

Доказом канонічного статусу УПЦ є присутність благодаті Святого Духа і явлення багатьох угодників Божих, які прославилися в нашій церкві, мощі яких є нетлінними. Також 25 червня 2019 року в день Тезоіменитства Предстоятеля УПЦ висловити підтримку і привітати прибули делегації 11 помісних Православних Церков світу: Олександрійської Церкви, Єрусалимської Церкви, Руської Церкви, Румунської Церкви, Грузинської Церкви, Сербської Церкви, Болгарської Церкви, Кіпрської Церкви, Польської Церкви, Чеської Церкви, Православної Церкви в Америці. Кожна делегація заявила, що визнає одну канонічну православну церкву в Україні, на чолі з Блаженнішим митрополитом Онуфрієм і не знають іншої православної Церкви в Україні.

27 липня 2019 року на Володимирській гірці був святковий молебень за мир в Україні і хресний хід, в якому прийняли участь більше ніж 300 000 вірян УПЦ. Завдяки клопотанню нашого Предстоятеля та нашої церкви загалом, було звільнено з полону 72 військовополонених. Робота в цьому напрямку продовжується далі.

УПЦ є, мабуть, єдиною релігійною організацією, яка здійснює свою діяльність по всій суверенній території України, в тому числі, в тимчасово окупованому Криму і Донбасі. Нашого Предстоятеля зустрічають як люблячого батька, як в Києві, у Львові, Закарпатті, Івано-Франківську, так і в Донецьку, Луганську та Криму. Що свідчить про те, що Він дійсно є митрополитом Київським і всієї України.

Виходячи з вище викладеного, ми, духовенство та віряни Летичівського району Української Православної Церкви, як найчисельніша конфесія в Летичівському районі, закликаємо Вас, як головного редактора «Летичівської газети»:

- Не порушувати конституційні права наших вірян на свободу світогляду і віросповідання, оскільки всі громадяни України мають рівні конституційні права і обов’язки;

- Припинити дискримінацію на релігійному грунті і не порушувати рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань;

- Не розпалювати міжрелігійної ворожнечі між віруючими громадянами різних конфесій в Летичівському районі;

- Висвітлювати релігійні новини всіх конфесій в Летичівському районі в однаковій мірі і форматі, зберігати конституційну рівність релігійних конфесій перед законом;

- В публікаціях «Летичівської газети» згадувати про нашу релігійну організацію, застосовуючи найменування, яка вона має відповідно до статуту про управління УПЦ, затвердженим Міністерством Юстиції України, а саме Українська Православна Церква.

- Припинити ображати почуття духовенства та вірян Летичівського району Хмельницької єпархії Української Православної Церкви;

- Публічно вибачитися перед духовенством і вірянами Летичівського району Хмельницької єпархії Української Православної Церкви за матеріал, висвітлений у випуску Летичівської газети №33 (11292), під назвою «Яка православна церква в Україні канонічна? Декілька історичних фактів» ;

В чому нехай допоможе Вам Господь Бог.

З повагою, духовенство та віряни Летичівського району Української Православної Церкви.