Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Митрополит Антоній: Де та єдність?! Визнання «ПЦУ» спричинило розділення українського народу і всього світу (відео)


«Єдино правильний крок для Фанару — було відкликати томос. На жаль, наш голос не був почутий»

Легалізація Патріархом Варфоломієм новоствореної «ПЦУ» не призвела до єдності українського народу, а навпаки спричинила розкол не тільки в Україні, а й в усьому Православному світі. Про це сказав Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній у коментарі для NEWSONE щодо річниці надання томосу .

«Минув рік після прийняття томосу. Та де та єдність?!», — поставив риторичне питання митрополит Антоній, відзначивши, що в УПЦ ще рік тому попереджали Патріарха Варфоломія про те, що «шлях легалізації “ПЦУ” не призведе до єдності українського народу, а лише посилить розкол».

«І ми мали рацію, бо спирались не на теорії, а знали ситуацію всередині українського суспільства і знали своїх людей, тому що парафіяни Української Православної Церкви — вірні канонічному устрою», — додав владика.

Відносно долі самих представників новоствореної стурктури, які добивалися «автокефалії», ієрарх УПЦ звернув увагу на те, що вже через незначний час відбувся розкол у самій «ПЦУ».

«Відбулося не відновлення канонічної єдності. Просто пішли шляхом легалізації УАПЦ і УПЦ КП. Але пройшло трохи часу після прийняття томосу, розкол відбувся у самій цій структурі… Ми бачимо, що між ними проходять судові процеси відносно рухомого і нерухомого майна. Потрібно констатувати: те завдання, яке тоды публічно проголошували, виявилося нездійсненним, це просто фікція», — зазначив Його Високопреосвященство.

Більше того, як підкреслив митрополит Антоній, після надання томосу ускладнилася ситуація щодо церковного миру не тільки в Україні, а й стало «причиною розколу в усьому світі». «Єдино правильним кроком було відкликати томос, який, скажімо так, є зрощенням великих проблем. Але, на жаль, наш голос не був почутий», — підсумував владика.