Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Заява прес-служби Вінницької єпархії УПЦ з приводу інциденту в приміщенні Лука-Мелешківської сільської ради 28 жовнтя 2019 року

Ранком 28 жовтня голова Лука-Мелешківської ОТГ В. М. Сич запросив настоятеля місцевого Преображенського храму протоієрея Василія Альмухамеда до приміщення сільської ради для розмови, оскільки місцева громада ПЦУ звернулась з вимогою надати їй у користування приміщення недільної школи.
Прийшовши на зустріч, отець Василій зіткнувся в кабінеті голови з священиком ПЦУ Віктором Чверкуном, якій, повторивши означені вимоги, почав відразу вимагати згоди. На слова отця Василія, що надавати згоду на користування будівлею він одноосібно не може і, для прийняття рішення, має винести це питання на обговорення громади храму, Чверкун зауважив, що чекати поки громада прийме рішення він не буде і бажає отримати відповідь, не виходячи з кабінету голови, погрожуючи, що в разі неотримання згоди, активісти ПЦУ блокуватимуть Преображенський храм.
Коли отець Василій очікувано не піддався на шантаж, Чверкун вийшов і до кабінету увійшли більше десятка місцевих активістів ПЦУ, які відразу накинулись на священика з образами та погрозами. Спроби отця Василія наладити скільки-небудь конструктивний діалог виявились марними, оскільки активісти не бажали нічого слухати, спілкувались на підвищених тонах, хамили та ображали священика. Зрозумівши, що розмовляти про щось у таких умовах неможливо, отець Василій хотів вийти, але активісти заблокували двері та тривалий час утримували літнього, хворого на цукровий діабет священика у приміщенні, не дозволяючи ані вийти на повітря, ані випити води. При цьому, вільному пересуванню голови ОТГ активісти не заважали.
Певним чином на ситуацію вплинула поява на місці інциденту парафіянина Преображенського храму, який, спочатку, зафіксував свавілля, що відбувалось, на відео, а потім домігся для священика можливості залишити кабінет голови ОТГ. Після цього до місця інциденту прибув наряд поліції, викликаний отцем Василієм. Правоохоронці прийняли від священика заяву за фактом погроз, незаконного утримання та позбавлення свободи пересування.
У підсумку, все завершилось домовленістю про те, що відповідь на вимогу прибічників ПЦУ громада Преображенського храму надасть у середу 30 жовтня. Однак, що б не вирішила громада, ситуація що сталась ставить перед нами низку запитань. Головне з яких: якщо релігійна громада ПЦУ, з огляду на наближення зими, має право вимагати віддати її приміщення, на території храму УПЦ, то чи не має таке саме право громада Спасо-Преображенського собору, яка, після переходу митрополита Симеона до ПЦУ, фактично залишилась на вулиці, вимагати можливості користування нижнім храмом, який, до речі, майже весь час перебуває порожнім? Адже наближається зима, громада ПЦУ має у розпорядженні цілий собор, а чисельна громада УПЦ щонеділі молиться просто неба.
Вінницька єпархія УПЦ залишає за собою право звернутись з офіціальним листом до митрополита Симеона (Шостацького) з пропозицією надати у користування релігійній громаді УПЦ приміщення нижнього храму, оскільки члени громади не можуть молитись взимку на вулиці.

Прес-служба Вінницької єпархії УПЦ.