Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

БЕЛГРАД. Ієрарх Сербської Церкви закликав Предстоятеля Елладської Церкви зупинитися і не сприяти поглибленню розколу


Визнання «ПЦУ» та включення ім’я її очільника Епіфанія в диптих Елладської Православної Церкви є «останній крок перед прірвою ще глибшого і небезпечного розколу у Вселенському Православ’ї». Про це заявив ієрарх Сербської Православної Церкви єпископ Бачський Іриней.

Ієрарх Сербської Церкви зауважив, що Блаженніший Архієпископ Афінський Ієронім співслужінням за Божественною літургією в Салоніках 19 жовтня 2019 року з Константинопольським Патріархом Варфоломієм, під час якої «несправжній митрополит “Київський і всієї України” Епіфаній Думенко поминався як один з Предстоятелів Православних Церков», фактично визнав українську розкольницьку структуру.

«Ця процедура є останнім кроком перед прірвою ще більш глибокого і небезпечного розколу у Вселенському Православ’ї. Як вже офіційно оголосив Священний Синод Московського Патріархату, визнання українського розколу як Церкви з боку Афін призведе до виключення імені Архієпископа Афінського з диптиху Руської Православної Церкви і припинення спілкування з усіма єпископами Елладської Православної Церкви, які приймуть позицію Архієпископа і співслужитимуть із розкольниками з України, котрі насправді не мають духовного сану і взагалі не належать до Православної Церкви», — зазанчив владика.

Єпископ Іриней також наголосив, що «розкол був викликаний не Руською Православною Церквою, а виключно Константинопольським Патріархатом, та за його можливе поглиблення і продовження відповідальність буде нести Елладська Православна Церква – як єдина, яка після тривалого опору піддалася і вчинила за вказівкою Фанару, Вашингтона і Бог знає кого ще».

Архієрей Сербської Церкви закликав Архієпископа Афінського Ієроніма «поки не пізно, зупинитися і не сприяти ще більшому розколу в Православній Церкві» та нагадав про відповідальність перед Богом, Церквою та історією.

Водночас єпископ Бачський Іриней підкреслив, що позиція Сербської Православної Церкви щодо українського церковного питання залишається незмінною. «Позиція СПЦ, сформульована на Архієрейському соборі, залишається незмінною: ми не визнаємо нерозкаяних українських розкольників членами Церкви, а тим більше – нормальною Автокефальною Православною Церквою», — відзначив член Синоду Сербської Церкви.