Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ОДЕСА. Предстоятель: Життєвий хрест слід приймати з вдячністю, бо через нього отримуємо спасіння

 

Кожна людина думає, що її духовний хрест — найважчий. Однак Господь покладає на нас тільки той хрест, який нам під силу.

Про це сказав Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій в Неділю після Воздвиження та день пам’яті преподобного Кукші Одеського, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

 

Предстоятель зазначив, що Хрест для людини є знаряддям спасіння в прямому і переносному сенсах. Хрест є носієм Божественної сили. «Коли людина несе правильно свій духовний хрест, тоді Хрест допомагає людині очиститися від гріховності», — сказав владика.

За його словами, одним із святих, який є прикладом хрестоносіння, є преподобний Кукша. Його життєвим хрестом було смиренне перенесення презирства, зневаги, образи — і ніколи він нікому не дорікав, а дякував за все Богові. «Преподобний Кукша, за словом Євангелія, любив своїх ворогів, благословляв їх і молився за тих, хто його ображав. І він став святим. Тому, що покірно, з вдячністю ніс свій хрест», — додав владика.

Як відзначив Його Блаженство, ми повинні брати приклад із преподобного Кукші, а не нарікати, що наш хрест — найважчий.

Предстоятель також запевнив, що Господь покладає на нас тільки ті хрести, які ми можемо нести. «Господь дає нам силу нести наш хрест. І для нас головне — не відкинути Божественну силу, не відвернутися від неї, але дати їй місце у своїй душі — через молитву, через покаяння, тоді ми також будемо нести свої хрести на спасіння своєї душі», — пояснив владика.

Саме тому кожен християнин повинен гідно нести свій життєвий хрест.

«Нехай Господь допомагає нам у своєму житті наслідувати прп. Кукшу Одеського, який був вдячним хрестоносієм… та показав нам ту духовну користь, яку людина отримує від правильного хрестоносіння. І те, що отримав преподобний, — це святість», — побажав насамкінець Блаженніший владика.