Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУГАНСЬК. Бажаю, щоб якомога швидше настав мир на нашій землі — митрополит Митрофан

16-17 вересня 2019 року в Луганській єпархії відбуваються урочистості з нагоди 75-річного ювілею, участь в яких беруть священнослужителі та віряни з усього Донбаського краю. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

16 вересня архіпастирі Луганщини: митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, митрополит Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим звершили заупокійне богослужіння у Свято-Петропавлівському кафедральному соборі.

За літургією владикам співслужило духовенство трьох єпархій.

Після сугубої єктенії була піднесена молитва за мир в нашій Батьківщині та про збереження єдності Святої Православної Церкви.

На заупокійній єктенії молилися про покійних Преосвященних архіпастирів, священників, монахів і мирян, які несли подвиг віри в межах єпархії з дня її заснування в 1944 році.

Після закінчення Божественної літургії було звершено заупокійну літію, після якої протодиякон проголосив вічну пам’ять приснопам’ятним священнослужителям і мирянам.

На завершення богослужіння, владика Митрофан привітав усіх з початком ювілейних торжеств, після чого віруючі отримали святительське благословення.

Цього ж дня в залі Луганського академічного українського музично-драматичного театру відбулася урочиста академія, присвячена 75-річчю Луганської єпархії.

На ювілейній академії були присутні: митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан, митрополит Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим, вікарій Донецької єпархії архієпископ Макіївський Варнава, вікарій Горлівської єпархії єпископ Добропільський Спиридон, священнослужителі трьох єпархій Луганщини і миряни.

Відкрив урочисту зустріч митрополит Луганський і Алчевський Митрофан. Владика привітав всіх присутніх і зачитав історичну довідку про єпархію з моменту її заснування до наших днів.

У ході зустрічі згадали загальну історію, архіпастирів, які працювали й упорядковували церковне життя на Луганщині.

Владика зазначив, що до свого 75-річчя єпархія підійшла “з повнотою духовно-благодатного життя”.

“Будь-який ювілей — це ще один привід піднести подяку Богові за його ласки і щедроти, за радості і скорботи, і попросити у нього благословення і допомоги на подальше життя, на наші труди і добрі справи”, — сказав владика, зазначивши, кількість храмів, як і віруючих людей, значно зросла.

Так, митрополит Митрофан уточнив, що в даний час на території Луганської єпархії діють 145 парафій, число храмових споруд — 137, кількість каплиць — 29, чотири монастирі, з них два чоловічих і два жіночих, а також одна чернеча жіноча громада, в стадії будівництва знаходяться шість храмів. На парафіях несуть своє пастирське служіння 254 клірика, з них 232 пресвітера і 22 диякона, в монастирях трудиться близько 70 ченців.

Ієрарх зазначив, що всі священики, як в церкві, так і в домашніх молитвах, старанно моляться про настання миру на землі Донбасу, “щоб ми могли якомога швидше повернутися до мирного творчого життя, щоб люди відчували якусь упевненість в майбутньому”.

“Я вітаю всіх з нашим спільним ювілеєм, 75-річчям Луганській єпархії, і кожному хотів би побажати миру, добра, благополуччя, Божого благословення на життя, на працю, щоб не падали духом, пам’ятали, що є Господь, який завжди готовий прийти на допомогу, втішити нас, підтримати у важкі хвилини. І, звичайно, бажаю, щоб якомога швидше настав мир на нашій землі, щоб наша єпархія, готуючись до наступного ювілею, могла спокійно, в мирі здійснювати свою місію”, – побажав владика Митрофан.

Читайте також: Митрополит Митрофан: Незважаючи на труднощі і випробування, ми намагаємося жити, працювати, молитися

У другій частині зустрічі до привітань служителів Церкви приєдналися артисти театру на Оборонній, Луганської академічної філармонії та архієрейський хор “Симфонія” Свято-Петропавлівського кафедрального собору під керівництвом регента Вероніки Шкондін.

Після закінчення святкового заходу, священнослужителі разом зі своїм архіпастирем, зібралися для спільного фото, що відкрило нову сторінку в історії єпархії.

Ввечері, напередодні дня пам’яті святителя Митрофана, єпископа Воронезького, архіпастирі Донбасу звершили всенічне бдіння у Свято-Володимирському кафедральному соборі.

Перед початком богослужіння відбулася урочиста зустріч Луганській ікони Божої Матері.

За всеношною митрополиту Луганському і Алчевському Митрофану співслужили: митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан, митрополит Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим, архієпископ Макіївський Варнава, єпископ Добропільський Спиридон, а також священнослужителі Донбасу.

Вранці, 17 вересня, у день 75-річного ювілею єпархії і дня тезоіменитства Правлячого архієрея Луганської єпархії, в Свято-Володимирському кафедральному соборі була звершена святкова Божественна літургія.