Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. В УПЦ подякували грецькому духовенству і мирянам за підтримку

Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич в коментарі грецькому агентству церковних новин «Romfea» подякував священникам, монахам та мирянам Елладської Православної Церкви за підтримку пастві та Предстоятелю Української Православної Церкви, яку вони висловили у відкритому листі, опублікованому  11 вересня 2019 року на сайті vimaorthodoxias.gr, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У своєму коментарі, зокрема, отець Миколай сказав:

“З великою радістю і зворушливістю ми дізналися про підтримку грецького духовенства і віруючих, які звертаються до Елладської Церкви з відкритим листом з українського церковного питання. Як було повідомлено, на цей час вже зібрано більше, аніж тисяча підписів! Від імені Української Православної Церкви висловлюємо наші слова вдячності православним братам Греції. Цей лист є дійсно голосом із глибин Елладської Православної Церкви, голосом дійсної церковної свідомості, який був висловлений простими кліриками і мирянами та є додатковим свідченням того занепокоєння, яке вже висловили багато грецьких архієреїв.

Користуючись можливістю, хотів би підкреслити, що українське церковне питання не слід розглядати крізь призму національної першості чи націоналістичних мотивів. Тобто тут не йдеться про протистояння між греками і росіянами чи росіянами й греками, про протистояння українців проти росіян і греків чи навпаки. Це чисто церковне та еклезіологічне питання! Відповідно всі православні, які поважають традицію і служіння, устрій нашої Церкви є єдиними, і згаданий лист це демонструє. Також слід відзначити, що українські соціальні мережі, які опублікували новину з цим листом, наповнені повідомленнями українських вірян: «Дякуємо дуже, дорогі наші брати греки!».

Ми як канонічна Українська Православна Церква, представляючи 12 тисяч парафій і мільйони наших вірних, від усього серця гаряче дякуємо за цю підтримку. В ці моменти ми відчуваємо, що ми дійсно є єдиною Церквою і одним Тілом Христовим, в якому, згідно з апостолом Павлом, «немає ні елліна, ні іудея, обрізання та необрізання, варвара, скифа, раба, вільного, але все та в усьому Христос!» (Кол. 3:11)”.