Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВАРШАВА. Єпископ Баришівський Віктор зустрівся з Предстоятелем Польської Православної Церкви

 

19 вересня 2019 року за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія голова Представництва УПЦ при міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор, вікарій Київської Митрополії, мав зустріч з Предстоятелем Польської Православної Церкви Блаженнішим Митрополитом Варшавським і всієї Польщі Саввою.

На початку спілкування єпископ Віктор передав Предстоятелю Польської Православної Церкви теплі привітання від імені Блаженнішого Митрополита Онуфрія та висловив вдячність за постійну молитовну підтримку Української Православної Церкви.

Владика Віктор проінформував владику Савву про становище Української Православної Церкви після зміни державної влади в Україні, висловивши стримане сподівання на поступове припинення утисків вірян і релігійних організацій УПЦ, посилаючись на публічні висловлювання перших осіб держави про невтручання у справи Церкви та стійке прагнення до встановлення міжконфесійного миру. Зокрема, архієрей УПЦ зауважив, що за останні місяці захоплення православних храмів прибічниками «ПЦУ» хоч і зменшилися, проте не припинилися зовсім.

Також було зосереджено увагу на інформації щодо обговорення «українського церковного питання» у середовищі Помісних Православних Церков та обговорено інші питання взаємної зацікавленості.

У свою чергу, Блаженніший Митрополит Савва вже вкотре висловив свою незмінну підтримку Українській Православній Церкві та її Предстоятелю — Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію.

Того ж дня єпископ Баришівський Віктор взяв участь у щорічній нараді ОБСЄ у Варшаві, де виступив із заявою про порушення прав віруючих УПЦ. У своєму слові єпископ Віктор зазначив, що з початку 2019 року не припиняються акти насильства відносно вірян УПЦ, а деякі з них носять відверто агресивний характер. Правопорушники продовжують захоплення православних храмів, злочинці наносять священникам та вірянам УПЦ тілесні ушкодження, непоодинокими є випадки погроз та риторики ненависті, а обласні державні адміністрації без належного вивчення документів масово незаконно перереєстровують релігійні організації УПЦ на користь «ПЦУ». Часто така перереєстрація проводиться на підставі фіктивних протоколів зборів, на яких при цьому голосують особи, що не є членами релігійних громад УПЦ. Загалом, тільки з початку 2019 року насильницьким шляхом захоплено 91 храм УПЦ. Наостанок, єпископ Віктор повідомив представникам ОБСЄ та учасникам наради інформацію про те, що останні події в Україні свідчать про фактичний провал проекту надання Томосу про автокефалію новоутвореній структурі «ПЦУ».

news.church.ua