Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВАРШАВА. На нараді ОБСЄ голова Представництва УПЦ при міжнародних організаціях заявив про порушення прав віруючих УПЦ

19 вересня 2019 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, голова Представництва Української Православної Церкви при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор взяв участь у щорічній нараді ОБСЄ у Варшаві, де виступив із заявою про порушення прав віруючих УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У своєму слові єпископ Віктор зазначив, що з початку 2019 року не припиняються акти насильства відносно вірян УПЦ, а деякі з них носять відверто агресивний характер. Правопорушники продовжують захоплення православних храмів, злочинці наносять священникам та вірянам УПЦ тілесні ушкодження, непоодинокими є випадки погроз та риторики ненависті, а обласні державні адміністрації без належного вивчення документів масово незаконно перереєстровують релігійні організації УПЦ на користь «ПЦУ». Часто така перереєстрація проводиться на підставі фіктивних протоколів зборів, на яких при цьому голосують особи, що не є членами релігійних громад УПЦ. Загалом, тільки з початку 2019 року насильницьким шляхом захоплено 91 храм УПЦ.

Занепокоєння викликає також так званий «закон про перейменування», відповідно до якого усі релігійні організації УПЦ зобов’язуються змінити свої найменування. Міністерство культури України необґрунтовано включило до списку таких організацій усі громади, монастирі та єпархії УПЦ, у зв’язку з чим Київська Митрополія УПЦ вимушено звернулась до суду з відповідним позовом.

Також було заявлено про переслідування правозахисника і клірика УПЦ —протоієрея Віктора Земляного, проти якого продовжується кримінальне провадження за те, що він захищає права вірян УПЦ.

Всі перелічені правопорушення детально описані та викладені у письмовій заяві, розповсюдженій Представництвом УПЦ при європейських міжнародних організаціях серед учасників ОБСЄ, а повний текст заяви опублікований на веб-сайті цієї організації.

Про порушення прав вірян УПЦ також заявила правозахисна організація із консультаційним статусом при ЕКОСОС ООН «Public Advocacy». Цією організацією було створено базу даних справ про порушення прав віруючих УПЦ, яка розміщена на сайті центру документації ООН та доведена до відома Ради з прав людини ООН та Спеціальних доповідачів ООН.

Наостанок, єпископ Віктор повідомив представникам ОБСЄ та учасникам наради інформацію про те, що останні події в Україні свідчать про фактичний провал проекту надання Томосу про автокефалію новоутвореній структурі «ПЦУ». Рішення Константинопольського Патріарха Варфоломія лише загострило релігійні протистояння в Україні, адже тепер у них беруть участь навіть особи, які раніше були активними прибічниками «ПЦУ», а зараз відмовляються від наданого їм Томосу, свідченням чому є активізація конфліктів між «ПЦУ» та «УПЦ КП». Як висновок, надання Томосу про автокефалію новоутвореній структурі під назвою «ПЦУ» не призвело до примирення релігійних спільнот в Україні, а ще більше роз`єднало український народ.

Позитивним фактом наради стало об’єднання зусиль представників Помісних Православних Церков у справі захисту прав своїх віруючих. Позицію Української Православної Церкви підтримали представники Сербської Православної Церкви, а саме голова Юридичної ради Чорногорсько-Приморської митрополії протоієрей Велібор Джоміч та адвокат і член цієї ж ради Володимир Лепосавіч, який у своєму виступі висвітлив проблеми православних у Чорногорії.

Насамкінець, голова Представництва УПЦ при міжнародних організаціях висловив стримані сподівання на припинення масових правопорушень проти вірян та релігійних організацій УПЦ, посилаючись на слова новообраного Президента України Володимира Зеленського, який публічно заявив про те, що держава не буде втручатися у церковні справи, а гарант Конституції відстоюватиме незалежність Церкви.