Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧОРНОГОРІЯ. Єпископ Баришівський Віктор взяв участь у святковому богослужіння

19 серпня 2019 року, в день Преображення Господнього, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія єпископ Баришівський Віктор, вікарій Київської Митрополії, співслужив Божественну літургію архієпископу Цетіньському, митрополиту Чорногорсько-Приморському Амфілохію, на його запрошення, у Спасо-Преображенському храмі Кирило-Мефодіївського чоловічого монастиря, що знаходиться на горі Ключський Фавор (гірський масив Беласиця) на висоті 1973 метри над рівнем моря, неподалік від містечка Колашин.

Вже традиційно на богослужіння, що звершувалось церковнослов’янською, сербською і грецькою мовами, прибули чисельні паломники з навколишніх місць. В кінці літургії відбувся хресний хід навколо храму та було освячено плоди винограду нового врожаю.

Привітавши усіх присутніх з престольним святом Преображення Господнього, митрополит Амфілохій, зокрема, сказав: «Нехай Бог дасть сили нашому братові Онуфрію та його єпископам, які належать до Православної Церкви Христової, і які зберігають вірність Святому рівноапостольному Володимиру, який охрестив руський православний народ і всі ті народи, що виникли від нього донині».

У свою чергу, єпископ Віктор передав митрополиту Амфілохію сердечні вітання з найкращими побажаннями від імені Блаженнішого Митрополита Онуфрія, подякував за можливість спільно розділити Євхаристію та за постійну молитовну підтримку православного українського народу.

Владика зачитав лист Предстоятеля Української Православної Церкви, направлений на адресу митрополита Чорногорсько-Приморського Амфілохія, у якому Архіпастир зазначив, що в Україні з глибоким сумом сприймають повідомлення про погіршення становища Православної Церкви на території Чорногорії. «Вісті, які до нас доходять, говорять про загрозу насильницького вилучення святинь і руйнування окремих місць молитовного вшанування, а також багато іншого, що не може не турбувати наші душі і серця», — підкреслив Блаженніший владика. Він нагадав, що вірні Української Православної Церкви також потерпають з боку окремих представників влади, «тому один за одного сьогодні наші серця б’ються в унісон».

«Від імені єпископату, кліриків і мирян Української Православної Церкви висловлюю братську молитовну підтримку Вам, дорогий владико Амфілохій, а також ввіреній Вашому піклуванню пастві, і бажаю невпинної допомоги Божої в твердому стояні за чистоту Православної віри і непохитність єдності Церкви Христа і Бога нашого, Яка є стовп і утвердження істини (1 Тим. 3, 15)», — побажав Його Блаженство.

Також владика Віктор передав від імені Блаженнішого Митрополита Онуфрія у подарунок владиці Амфілохію хрест і панагію.

Цього ж дня ієрархи побували у кафедральному соборі Воскресіння Христового у столиці Чорногорії — місті Подгоріце, та відвідали ряд монастирів Чорногорсько-Приморської митрополії.

А напередодні, 18 серпня 2019 року, у резиденції Чорногорсько-Приморського митрополита у місті Цетіньє єпископ Віктор і митрополит Амфілохій мали тривале спілкування стосовно положення Православної Церкви в Україні та Чорногорії, а також обговорили спільну участь у деяких заходах правозахисного характеру на міжнародному рівні з метою захисту прав і свобод православних віруючих двох країн.

news.church.ua