Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Це повний абсурд — протоієрей Віктор Земляний про вручення йому підозри у відділі СБУ

5 серпня 2019 року в Управлінні Служби безпеки України в Рівненській області представник прокуратури вручив керівнику відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Рівненській єпархії УПЦ протоієрею Віктору Земляному повідомлення про підозру. Підозра містить формулювання за частиною 3 статті 300 і частиною 1 статті 161 Кримінального кодексу України — розпалювання конфліктів на релігійному ґрунті та поширення незаконної літератури, прокоментував протоієрей Віктор для «РІВНЕ. Голос Церкви», передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Священник пояснив, що в підозрі зокрема зазначається, що «незаконну» літературу він поширював з групою осіб, а ось групу цих осіб не встановлено. Окрім того дивним, на його переконання, виглядає й інша частина звинувачень.

«У своїх інтерв’ю я говорив про те, що відбуваються гоніння, що розкольники переслідують Святу Православну Церкву, забираються храми — сьогодні у цьому вбачається злочин. А те, що били людей, забирали храми, чинили насилля, то це сьогодні не злочин?», — сказав він.

Отець Віктор також не розуміє, чому саме в його коментарі російським журналістам, які мали офіційну акредитацію для роботи в Україні, правоохоронці побачили розпалювання міжконфесійного конфлікту.

Адвокат протоієрея Віктора Земляного переконана в тому, що підозра, яку вручили священнику, абсолютно неконкретна.

«Зазначений документ неконкретизований, а факти, зазначені в ньому, не описують обставини, які давали б можливість залучати до кримінальної відповідальності. Однозначно, ми будемо оскаржувати це в суді», — сказала юрист Раїса Приходько в коментарі СПЖ.

Окрім того у сторони є претензії й стосовно процедури вручення повідомлення. «Коли я прийшов, слідчий мене коротко допитав, після чого перетелефонував заступник прокурора і прийшов у відділ. Тож, не СБУ, а прокуратура вручила мені підозру — це повний абсурд», — зазначив клірик Рівненської єпархії.

Священнослужитель подякував усім, хто прийшов підтримати його під стіни відділу СБУ: «ви підтримали не тільки мене, а все Православ’я. Гоніння, які сьогодні відбуваються на Західній Україні — це цілеспрямована акція. Влада це робила разом з «Київським патріархатом», а потім з «ПЦУ», так само виконували замовлення представники спецслужб. Але ми надіємося на їхнє покаяння і розуміння, і що нарешті вони будуть трудитися і служити на благо українського народу».

Нагадаємо, 28 березня 2019 року Суд відхилив клопотання про обрання міри запобіжного заходу для священника.

У травні цього року Державне бюро розслідувань почало розслідувати правомірність дій працівників СБУ в справі прот. Віктора Земляного. Кримінальні звинувачення, відкриті відносно клірика УПЦ, розглянуть міжнародні органи захисту прав правозахисників. На запит Спеціального доповідача ООН з положення правозахисників для підготовки щорічної доповіді «Безкарність за порушення прав людини і зловживання стосовно правозахисників» було передано інформацію щодо відкриття кримінального провадження відносно протоієрея Віктора Земляного.