Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КАЛИНІВКА. У Вінницькій єпархії пройшов багатотисячний хресний хід на місці Калинівського дива

У Калинівці Вінницької області відбувся масштабний хресний хід Української Православної Церкви на честь 96-річчя Калинівського чуда, в якому взяли участь більше 3-х тисяч віруючих різних єпархій УПЦ.

Як повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Вінницької єпархії, хресний хід розпочався о 8 годині ранку від храму святої великомучениці Параскеви міста Калинівка і пройшов до хреста на місці Калинівського дива, де відбулася Божественна літургія.

6 липня 2019 року, у день свята на честь Володимирської ікони Божої Матері, хресну ходу від храму преподобної Параскеви Сербської до храму Воздвиження Хреста Господнього, збудованого на місці Калинівського чуда очолили архієреї УПЦ, в ході взяли участь священики Вінницької, Тульчинської, Могилів-Подільської єпархій та більше 3-х тисяч богомольців.

Після хресної ходи в Хресто-Воздвиженському храмі на місці Калинівського чуда було звершено Божественну літургію. Очолив богослужіння митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, йому співслужили митрополити Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, архієпископи Городницький Олександр, Фастівський Даміан, Вінницький і Барський Варсонофій, єпископ Ладижинський Сергій, духовенство трьох єпархій Вінниччини, гості у священному сані.
По завершенні Літургії митрополит Антоній привітав присутніх з святом. Особливо відмітивши щорічну працю по організації хресної ходи благочинного Калинівського району протоієрея Володимира Розмана, владика вручив йому церковну нагороду – орден святого рівноапостольного князя Володимира,яким отця благочинного, за сумлінні труди на благо Церкви, нагородив Блаженнійший митрополит Онуфрій.

Пряма трансляція хресного ходу та богослужіння доступна на сторінці архієпископа Вінницького і Барського Варсонофія.

“7 липня 1923 червоноармієць вистрілив у поклінний хрест, який стояв біля дороги на в’їзді в населені пункти Калинівка і Сальник. Куля потрапила в зображення Розп’яття і з плеча Спасителя потекла кров. Звістка про чудо швидко поширилася, біля хреста збиралися прочани, священики служили молебні. Чудотворний хрест був знищений більшовиками у листопаді 1923 року, але місце, де він знаходився, шанувалося віруючими”, – розповів про історію Калинівського дива архієпископ Вінницький і Барський Варсонофій, передає ukranews.com.

В 1993 році Калинівський хрест був відновлений, повернулася і традиція ходи до місця дива. Слава про це диво давно вийшла за межі України, взяти участь у хресній ході щорічно приїжджають паломники з усіх регіонів України, а також з Молдови, Росії, Білорусії і навіть Канади.

Сьогодні тисячі людей пройшли чотири кілометри до місця Калинівського чуда – однієї з головних святинь Вінниччини. Хресний хід пройшов центральними вулицями Калинівки. Біля пам’ятника захисникам Вітчизни священнослужителі звершили заупокійну літію за загиблими у роки Другої світової, а також за загиблими в зоні АТО українським військовослужбовцям.

У цьому році на хресний хід до місця Калинівського дива приїхали більше двох тисяч віруючих, зазначають у Вінницькій єпархії УПЦ.

“Протягом більш ніж півроку релігійна ситуація в області є напруженою і, на жаль, з часом ця напруженість тільки зростає. Дії духовенства Вінницько-Барської єпархії ПЦУ провокують зіткнення на міжконфесійному ґрунті, призводять до виникнення конфліктних ситуацій на парафіях. В деяких випадках, наприклад в селі Лука-Мелешківська Вінницького району вже дійшло до відкритого протистояння”, – зазначає владика Васонофій.

Вінницький архієпископ звернувся до керівництва Вінницько-Барської єпархії ПЦУ із закликом не допускати силових протистоянь.

“На жаль, в окремих випадках, прихильники ПЦУ не гребують провокаціями, які останнім часом стали майже постійним фактором напруженості. Звертаємося до керівництва Вінницько-Барської єпархії ПЦУ із закликом не допускати в подальшому силових дій. Конфлікти за конфесійною приналежністю парафій повинні вирішуватися мирним шляхом, за допомогою переговорів”, – заявив архієпископ Варсонофій, підкресливши, що в УПЦ “завжди відкриті до діалогу”.

По дорозі до Калинівського хреста до хресної ходи, за традицією, приєднувалися паломники з сусідніх сіл.

Незважаючи на тиск з боку активістів ПЦУ, тисячі православних залишаються вірними Українській Православній Церкві, і в день пам’яті Калинівського чуда вийшли, щоб засвідчити свою вірність канонічній Церкві та Митрополиту Онуфрію.

“Люди виходять на хресний хід, щоб засвідчити свою вірність Богу. Звичайно, кожна людина може сказати: “Господи, я тебе люблю!”. Але хресний хід – це можливість не словами, а ділом довести свою вірність і любов до Христа”, – розповів благочинний Калинівського благочиння Вінницької єпархії УПЦ протоієрей Володимир Розман.

Після богослужіння біля Калинівського хреста учасників хресного ходу пригостили обідом, який приготували місцеві жителі.