Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. 25 – річчя Гощанської Покровської обителі

5 липня, у Свято-Покровському Гощанському жіночому монастирі відсвяткували 25 – річчя відродження обителі.
У Михайлівському храмі монастиря в смт. Гоща зберігається древня настінна ікона «Стражденної Богоматері», на якій Пречиста Діва приймає бездиханне тіло Свого Божественного Сина з Голгофського хреста. Саме в цій стародавній обителі збереглася традиція в десяту п’ятницю після Пасхи звершувати перед віковим образом службу Співчуття Богоматері. Багато сотень віруючих збираються в цей день у святу обитель, щоб узяти участь у соборній молитві. Десятуха – так в народі називають це свято.

У цей день святкову Божественну Літургію звершили: Олександр, архієпископ Городницький та Пимен, єпископ Дубенський, вікарій Рівненської єпархії. За Богослужінням молився правлячий архієрей, Високопреосвященніший Варфоломій, митрополит Рівненський і Острозький.

Владикам співслужили секретар єпархії протоієрей Олександр Єгоров, намісник Свято-Троїцької Межирицької обителі архімандрит Феодор (Мельничук), благочинний Гощанського району протоієрей Михаїл Петров та чисельне духовенство.

За Божественною Літургією молилися за Церкву, Українську Державу, сестер та прихожан обителі. Пом’янули спочилих настоятелів храму, братію та сестер обителі, які несли труди протягом існування монастиря.

За традицією, було звершено Хресний хід до каплиці Різдва Христового, що знаходиться на площі селища. Під час Хресної ходи відправили заупокійну літію за колишнім настоятелем Михайлівського храму ієромонахом Лонгіном (Галієм) та монастирським священиком протоієреєм Леонтієм Коберським, які поховані на території храму.

Біля каплиці єпископ Пимен очолив водосвяття та окропив всіх присутніх святою водою.

Напередодні свята було відправлено святкову Всеношну зі співом акафіста. Опівночі нічну Божественну Літургію.