Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Митрополит Антоній: Якщо найближчим часом не вирішити українське питання, то існуючий розкол викличе ще більший (відео)


Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній прокоментував українську церковну ситуацію в ефірі програми «Universul credinței» на румунському телеканалі «TVR», що вийшла 30 червня.

На переконання митрополита Антонія, «питання українського Православ’я — не суто внутрішнє українське питання», тому його потрібно вирішити на Всеправославному рівні. «Ми зайшли настільки глибоко, і тому повинні розглянути його на Всеправославному зібранні. Потрібно подумати, який це буде рівень. Без взаємної згоди, братської любові і відповідальності за майбутнє всього Православ’я ми це питання не вирішимо. Тут не потрібні амбіції, і не потрібно будувати якісь ілюзії. На жаль, те, що відбулося в Україні — це не подолання розколу, а проста легалізація розколу».

На думку владики, «ті люди, які жили в розколі, так себе і мислять, якщо немає досвіду життя у Вселеленському Православ’ї, немає досвіду переживання за розкол».

Керуючий справами УПЦ також зауважив, що якщо найближчим часом не вирішити українське церковне питання, то, як уже сьогодні видно, існуючий розкол дасть поштовх до ще більшого розколу.

Митрополит Антоній висловив упевненість, що «тенденції розколу закладені в самому організмі цієї структури, тому що нову структуру створювала держава для політичних цілей, можна зараз вже відверто говорити – колишній президент хотів таким чином переобратися на другий термін». «Усе, що зароджується не церковним шляхом, не на підставі внутрішніх сил життя у Христі, — все зазнає краху», — додав він.

Водночас владика нагадав, що розкол стосується безпосередьно людей та їх спасіння.

«Коли говоримо про розкол, про тих людей, які опинилися поза церковну огорожу, то говоримо про це з болем, тому що це люди — обдурені, з різних причин малоцерковні, малопроінформовані, які були під тиском ЗМІ, що протягом п’яти років вели боротьбу з нашою Церквою. Не всі змогли вистояти під тиском тієї інформації, тому люди іноді не розуміють різниці між канонічним життям у Церкві, якщо немає досвіду. Якщо є досвід життя в Церкві, то, повірте, ніхто з Церкви не піде», — сказав ієрарх УПЦ.

Митрополит Антоній підкреслив: «Канонічна Українська Православна Церква, яку очолює Блаженніший Митрополит Онуфрій, жива, тому що живиться своїм корінням від Христа Спасителя, Ним вона пронизана протягом всієї історії. Складно зрозуміти, чому в Константинополі перейшли на логіку розкольників… Боротися з тією Церквою, яка засвідчила Істину мучеництвом… Яка відповідальність перед тими святими сповідниками, які в богоборчі роки віддали своє життя за Христа Спасителя?»

Насамкінець керуючий справами УПЦ митрополит Антоній заявив, що Українська Православна Церква готова до діалогу з Помісними Православними Церквами, а також із тими, хто знаходиться за церковною огорожею.

«Ми бачимо їх [Предстоятелів і представників Помісних Православних Церков] братську підтримку, їх молитви і сподіваємося, що ця стійкість дасть нам сили для того, щоб подолати український розкол», — підсумував владика.