Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КОЛОМИЯ. Храм УПЦ, що був рейдерськи захоплений уніатами, відкрили для служб УГКЦ


Попри обіцянки місцевої влади та всупереч рішенням судів, Благовіщенський храм Української Православної Церкви в Коломиї, який був захоплений уніатами в жовтні 2017 року, 19 липня 2019 року відкрили для служб Коломийській єпархії УГКЦ. Як запевняє «Дzеркало Меdiа», храм «повернули» у відання УГКЦ, бо він належав цій конфесії «згідно з церковними документами».

Раніше повідомлялося, що храм Благовіщення Пресвятої Богородиці відноситься до пам’яток архітектури національного значення Івано-Франківської області й знаходяться під охороною держави, у відомстві облдержадміністрації.

Нагадаємо, 17 жовтня, попри рішення суду на користь релігійної громади УПЦ, уніати захопили Благовіщенський храм у Коломиї. Конфлікт тут тривав з червня, коли у день Святої П’ятидесятниці, греко-католики за підтримки вояків «Чорної сотні» вчинили спробу рейдерського захоплення церкви. Після чого будівлю храму було опечатано І це попри те, що голова міськради на сесії ще у травні пообіцяв, що силою ніхто храм забирати не буде, а запитають думку парафіян релігійної громади УПЦ, а 4 жовтня Івано-Франківський окружний адмінсуд встановив факт законності користування релігійною громадою Української Православної Церкви Благовіщенським храмом.

22 жовтня прихильники УГКЦ не пустили в нього віруючих УПЦ, які прийшли на молитву. Більш того, застосували до них грубу фізичну силу, супроводжуючи свої дії образами і погрозами. Греко-католицькі священники перешкоджали роботі журналістів, вириваючи у них з рук камери і вимагаючи видалити записи. Про напад на свою знімальну групу, зокрема, заявив телеканал НТН. У цей час поліція пасивно спостерігала за тим, що відбувається.

25 жовтня, через тиждень після захоплення храму, зробив офіційну заяву правлячий єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Василь Івасюк, який виправдовував захоплення твердженням «історичного права» греко-католиків на храм.

У свою чергу, професор КДА протоієрей Олексій Добош спростував твердження про те, що греко-католики мають «історичне право» на храм. Як відомо, храм був побудований в 1587 році, за 9 років до Брестської унії. До того ж дата Унії є умовною, оскільки процес окатоличення зайняв понад 100 років і, по суті справи, Коломия, а згодом і частина Правобережної України перейшла до унії тільки близько 1702 року, пояснив історик.

Навіть глава УГКЦ владика Святослав Шевчук в інтерв’ю інформаційному ресурсу news.ugcc.ua 26 жовтня, коментуючи ситуацію з рейдерським захопленням Благовіщенського храму УПЦ у Коломиї, сказав, що «той, хто обстоює свою позицію так, як це було вчинено в Коломиї, наражається на поразку» і зазначив, що «свої права треба виборювати в суді».

22 листопада 2017 року на конференції ОБСЄ в Єревані виконавчий директор наглядової ради з питань нетерпимості і дискримінації християн в Європі Елен Крюгер Фантіні (Австрія) заявила, що влада України повинна притягнути до відповідальності винних у міжконфесійному конфлікті в Коломиї.

Засудив захоплення уніатами храму УПЦ в Коломиї “Кіборг” ЗСУ Сергій Білошицький — командир першої роти 90-го окремого десантного штурмового батальйону 81-ї аеромобільної бригади, яка у 2014 році брала участь в боях за Донецький аеропорт.

У червні 2018 року Івано-Франківська облдержадміністрація повідомила правлячому єпископові Коломийської єпархії УПЦ Тихону, що Благовіщенський храм в Коломиї належить державі. Однак, попри всі ці заяви, храм залишився у віданні УГКЦ.

«Попри свою багатовічність святиня зазнала нищення і тому потребувала реставрації. Понад 9 місяців довкола храму велися зовнішні роботи з метою збереження й відновлення споруди», — повідомляється на сайті Коломийської єпархії УГКЦ і окрім іншого, зазначається, що «слова подяки були адресовані й капеланам за те, що відстоювали храм».