Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Лаврі відбувся брифінг за участю представників Помісних Церков

Представики Помісних Церков засвідчили сьогодні, що визнають одну канонічну Церкву в Україні — Українську Православну Цекрву, визнають одного Митрополита Київського — Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

25 червня, в день пам’яті преподобного Онуфрія Великого, перед початком урочистої Божественної літургії, відбувся брифінг для ЗМІ за участю Керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія та представників Помісних Православних Церков — Александрійської, Сербської, Болгарської, Кіпрської, Польської, Чеської, Румунської Церков та Православної Церкви в Америці, які прибули до Києва на святкування Дня Тезоіменитства Предстоятеля Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Сьогодні в Києво-Печерській Лаврі дуже багато паломників, і ми раді, що з нами розділяють торжество Помісні Православні Церкви. Майже всі Помісні Церкви надіслали своїх представників, котрі сьогодні серед нас і проявляють свою повагу до Блаженнішого Митрополита Онуфрія та до того хреста, який несе Українська Православна Церква. Це свідчить про те, що саме на канонічній основі можна будувати майбутнє УПЦ і що саме цей подвиг стояння за віру є той шлях Церкви, необхідний для сьогоднішнього часу», — розпочав прес-конференцію Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній і надав слово представникам Помісних Православних Церков.

Представник Александрійської Православної Церкви митрополит Карфагенський Мелетій у своєму слові підкреслив: «Наша присутність тут означає не що інше, як підтримку канонічності вашої Церкви, проявом чого стане наше єднання за Євхаристійною Чашою під час Божественної літургії».

«Ми приїхали від імені свого Предстоятеля і своєї Церкви, щоб засвідчити нашу любов до Блаженнішого Митрополита Онуфрія, — також зазначив митрополит Карфагенський Мелетій, — і я хочу передати нашу любов, шанування і братські побажання від імені папи і Патріарха Александірйського і всієї Африки Феодора ІІ Блаженнішому Митрополиту Онуфрію. Дуже часто Патріарх Феодор висловлюється про аскетичність, про молитовність Блаженнішого Митрополита Онуфрія, якого знає весь Православний світ».

Представник Сербської Православної Церкви єпископ Моравічський Антоній, у свою чергу, відзначив: «Ми не знаємо інших Помісних Церков в Україні, крім Церкви, яку очолює Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Дай Бог йому здоров’я, довголіття! Від імені всієї повноти Сербської Православної Церкви вітаємо його і бажаємо многих і благих літ!».

Владика також зазначив, що сьгодні всі представники Помісних Церков в Києво-Печерській Лаврі моляться за народ України, про мир і добробут всього світу, Божих Церков, та щоб Господь дав здоров’я Блаженнішому Онуфрію «право правити слово Христове Істини».

Ієрарх Болгарської Православної Церкви митрополит Ловчанський Гавриїл передав вітання та «любов від Болгарської Церкви і християн Болгарії, які люблять Українську Православну Церква, поважають і люблять її Предстоятеля Владику Онуфрія».

«Блаженніший Митрополит Онуфрій несе з гідністю, з честю несе свій послух, очолюючи Церкву сьогодні, — додав митрополит Гавриїл. — І ми в Болгарії молимося за Блаженнішого Митрополита Онуфрій, який йде шляхом великого князя Володимира, просвіщає та несе благодать великому українському народу, веде Церкву, в якій є благодать».

Водночас представник Кіпрської Православної Церкви митрополит Тамасоський Ісаія підкреслив, що «наша присутність є свідченням єдності Православних Церков» і що «сьогодні ми тут, аби проявити особисту, а не теоритичну нашу любов, наше шанування Його Блаженству».

Митрополит Ісаія звернувся до керівництва України із проханням повернути відібрані храми вірянам Української Православної Церкви.

«Ми хотіли б попросити Уряд України, щоб він зробив все, що залежить від нього, щоб були повернуті ті храми, які були забрані від віруючих УПЦ, якими духовно опікується Блаженніший Митрополит Онуфрій. Релігійні права віруючих всіх конфесій мають будуть забезпечені повністю. Ми просимо, щоб люди, які були вигнані зі своїх храмів і моляться в пристосованих приміщеннях, повернулися до своїх храмів, і щоб їхні права були відновлені», — закликав ієрарх Кіпрської Церкви.

Представник Польської Православної Церкви єпископ Гайновський Павел зауважив, що «Польська Православна Церква дуже переживає за Церкву в Україні».

«Ми всі, хто сьогодні сюди приїхали, свідчимо, що ми є одна Вселенська Православна Церква, а Українська Православна Церква є частиною Вселенської Православної Церкви. Те, що ми сьогодні всі тут разом, також підтверджує, що Церква є Тіло Христове, а ми всі Її члени, і Українська Православна Церква є Церква Христова, якою керує Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій», — продовжив Преосвященніший владика.

Архієпископ Празький Михаїл, який представляє Православну Церкву Чеських земель і Словаччини, також відзначив, що прибув на святкування висловити від повноти Чеської Церкви повагу до Предстоятеля канонічної УПЦ, і додав: «в нашій Празькій єпархії немає храму, де ми б не підносили молитву за єдність Церкви, за стражденний народ України».

«Дійсно, у нас багато громадян України, переважно, православні українці з Закарпаття, які працюють на території Чехії і Праги, і ми встигли перед святом Пасхи відкрити дві парафії для громадян України. Це також є проявом нашої любові і поваги до канонічної Церкви України, коли віруюча людина, перебуваючи за кордоном, знаходить храм, знаходить шматочок своєї Батьківщини, щоб помолитися і відчути себе, як вдома», — сказав архієпископ Празький Михаїл.

Представник Румунської Православної Церкви протоієрей Іоанн Піцура, керуючий глава українського вікаріатства РПЦ, зауважив, що Патріарх Румунський Даниїл і Священний Синод Румунської Православної Церкви підносять молитви, щоб в Україні запанував мир. «Ми молимося, щоб існували мир, спокій, щоб запанували єдність, любов між народами у світі. Зичимо Блаженнішому Митрополиту Київському в всієї України Онуфрію і в подальшому вести людей до спасіння і бажаємо багато щасливих і радісних років на ниві Христовій, де б він трудився для Вселенської Православної Церкви», — сказав священник.

Від імені Предстоятеля та Синоду Православної Церкви в Америці протоієрей Назарій Полатайко приніс глибокі співчуття у зв’язку з тими подіями, що переживає Українська Православна Церква і назвав Блаженнішого Митрополита Онуфрія «Предстоятелем Любові»: «тому що, де б Владика Онуфрій не був, він завжди несе любов, несе свій хрест достойно, вказує, як нам це робити в ці тяжкі часи».

«Ми бажаємо, щоб в Україні через молитви такого пастиря, яким благословив Господь цю землю, — Блаженнішого Митрополита Онуфрія, настав мир, і щоб ми слідували вченню Спасителя, що той, «хто бути першим бажає, нехай буде найменшим із усіх і слуга всім!» (Мк. 9: 35). Ми бачимо, як Блаженніший Митрополит Онуфрій втілює це вчення і своїй пастві, своєму духовенству вірно показує зразок справжнього духовного подвигу — не тільки зразок пастиря, не тільки священника, а звичайного справжнього християнина».

Насамкінець митрополит Антоній підбив підсумки брифінгу, заокрема сказав, що всі представники Помісних Православних Церков засвідчили сьогодні, що визнають «одну канонічну Церкву в Україні — Українську Православну Цекрву, визнають одного Митрополита Київського — Блаженнішого Митрополита Онуфрія».