Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Місцева влада потурає церковному рейдерству в області

Всупереч волі віруючих та переступаючи закон, 7 червня начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА І. Салецький власноруч звершив державну реєстрацію новоствореної релігійної громади «ПЦУ» села Лука Мелешківська Вінницького району з тими ж реєстраційними даними, що має вже існуюча парафія УПЦ. У Вінницький єпархії називають такі дії потуранням влади церковному рейдерству і передбачають, що найближчим часом відбудеться спроба захопити Преображенський храм, який на усіх законних підставах належить парафії УПЦ.

«Громаду було зареєстровано на юридичну адресу вже існуючої релігійної громади УПЦ, на той самий код ЄДРПОУ, під тим самим номером в Єдиному державному реєстрі. Оскільки релігійна громада УПЦ не припиняла існування, ніяких зборів щодо переобрання керівного органу не проводила і жодних рішень стосовно переходу до ПЦУ не ухвалювала, можна стверджувати, що проведена реєстрація є нічим іншим, як церковним рейдерством, яке відбувається за потуранням місцевої влади і має на меті захоплення Преображенського храму села Лука Мелешківська, який належить релігійній громаді УПЦ», — заявили в єпархії.

В прес-службі нагадують, що ситуація навколо Преображенського храму є напруженою з січня цього року. Саме тоді прибічники «ПЦУ» з числа мешканців села провели в клубі збори територіальної громади, які видали за збори громади релігійної та на яких ухвалили рішення про перехід парафії до «ПЦУ». У Вінницький єпархії підкреслюють, що дане рішення ухвалювалось людьми, які, у кращому випадку, відвідують храм раз-два на рік, при цьому думку постійних парафіян, які одноголосно виступили за збереження єдності з Українською Православною Церквою не враховували. Відтоді настоятель Преображенського храму протоієрей Василій Альмухамед та парафіяни зазнавали постійного тиску з боку активістів «ПЦУ». Мали місце неодноразові провокації, спроби проникнення у приміщення храму, намагання зірвати богослужіння, побиття богомольців та, навіть, напад на правлячого архієрея. За весь цей час місцевими можновладцями не було зроблено нічого для розв’язання проблеми, тоді як представники Вінницько-Барської єпархії «ПЦУ» своїми діями планомірно та цілеспрямовано поглиблювали конфлікт.

«У підсумку, начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА І. Салецький власноруч провів реєстрацію громади ПЦУ, хоча, з одного боку добре знав, яким чином приймалось рішення про перехід, які люди його приймали і до якого конфлікту у досі мирному селі воно вже призвело, а з другого боку мав повне право відмовитись від дії яка водночас несе в собі загрозу жорсткого протистояння на релігійному грунті, а також ставить пляму на його власній репутації державного службовця», — йдеться у повідомленні.

Показовим, наголошують в прес-службі, є і той факт, що реєстрація відбулась у присутності архієпископа Вінницького і Барського Варсонофія та кліриків Вінницької єпархії УПЦ, які попередньо роз’яснили посадовцю як неправомірність його дій, так і наслідки, до яких ці дії можуть призвести.

«Певним чином слова архієрея підтвердили і самі прибічники ПЦУ, що були присутні при реєстрації. Поведінка цих «віруючих» була дуже далекою від норм християнською мораллю: хамство, розмови на підвищених тонах, образи, наклепи, непристойні жести… — розповідають в єпархії. — Однак, у цьому конфлікті влада, все ж таки, встала на бік людей які, власне, цей конфлікт створили. Було зареєстровано релігійну громаду, очолює яку депутат Лука-Мелешківської ОТГ Л. Пасічник, якого досі в церкві не бачив ніхто, а складають люди, що прагнуть змінити юрисдикцію храму, в який не ходили і навряд чи будуть ходити».

«Наразі, обласній Вінницькій владі вдалось майже неможливе: посіяти міжконфесійну ворожнечу в регіоні, в якому ії ніколи не було і, як здавалось, бути не може», — констатують у Вінницькій єпархії УПЦ.