Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Митрополит Іоасаф: Брати участь у виборах — наш громадянський обов’язок (відео)


Ми відповідальні перед Богом і нашим народом за долю своєї землі та своєї Церкви — і не маємо права дозволити вирішувати, яким бути майбутньому нашої країни за нас.
Про це митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф сказав 9 квітня 2019 року під час зборів благочинних та настоятелів окремих храмів Кіровоградської єпархії УПЦ в Свято-Єлисаветинському чоловічому монастирі.
Відповідаючи на запитання священнослужителя єпархії про те, чи варто православним українцям під час Великого посту брати участь у виборах, зокрема, у тих, що відбудуться 21 квітня, владика наголосив: необхідно, і це не тільки громадянський, але і священний обов’язок кожного християнина.

«На часі чергові вибори, люди збентежені, і досить часто звучить запитання, чи взагалі доречно брати участь у виборах, оскільки триває Святий піст. Деякі віряни вважають не зовсім богоугодною справою — брати участь у справах, які оточені такою негарною інформацією, обманом, наклепами. Як відповідати таким людям?», — уточнив клірик єпархії.

«Відповідь має бути наступною, —сказав митрополит Іоасаф, — чому ми, як православні люди, як жителі цієї країни маємо віддавати право вирішувати долю своєї країни, своєї землі, своєї Церкви комусь за нас? Ми відповідальні за це перед народом нашим і перед Богом. Брати участь у виборах — це наш святий і священний обов’язок».

При цьому владика підкреслив, що «ми не агітуємо за якусь конкретну політичну силу, ми закликаємо виконати свій громадянський обов’язок — спокійно, мирно прийти на виборчу дільницю і віддати свій голос».

Він закликав пам’ятати, що лишатися у стороні й дозволяти вирішувати долю в країні іншим людям не можна, оскільки саме ми, як народ України, є джерелом влади. «На кону стоїть майбутнє нашої держави, яка дісталася нам від наших батьків, дідів, прадідів, які її, коли було потрібно, захищали та робили все, щоб вона була успішною, залежить життя і майбутнє наших дітей (у вас у кожного є діти), на кінець — доля нашої Церкви (ми всі бачимо, що сьогодні відбувається)», — зазначив архіпастир.

Керуючий Кіровоградською єпархією порадив священикам закликати усіх православних християн на молитву до храму у цей день.

«Це буде свято входу Господнього в Єрусалим, — сказав він. — Бога попросити, щоб Господь нас вразумив, щоб благословив нам зробити правильний вибір, прийняти правильне рішення, не піддаючись на якісь заклики емоційні. А сьогодні надзвичайно витончені технології впливу на людську свідомість. І якщо ми помилося, подумаєм, проаналізуємо, як ми зараз живемо і як бажаємо жити в майбутньому, то, я думаю, що Господь допоможе нам зробити правильний вибір і віддати голос за того кандидата, який буде намагатися зробити життя наше і кращим, і мирним і спокійним, і щоб гарант Конституції дійсно був гарантом Конституції».

Високопреосвященніший владика вчергове попередив про недопустимість агітації за того чи іншого кандидата, але порекомендував звернути увагу людей на цінності.

«Звичайно не коректно агітувати за того чи іншого президента, а говорити за цінності — закон, значить закон, а не беззаконня. Якщо б ми жили за законом, хоча б відносно по закону, то не було б того, що ми бачимо сьогодні є… Нехай Господь допоможе і нам всім, і народу нашому зробити правильний вибір», — побажав митрополит Іоасаф.