Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Постанову слідчого щодо закриття кримінального провадження по справі про захоплення храму у с. Зубильне скасовано рішенням суду

Храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці в Зубильному, котрий належить релігійній громаді Української Православної Церкви, за результатами зборів територіальної громади, оголосила своїм ПЦУ. 15 лютого в храмі поміняли замки, 17 лютого настоятель з прихожанами забрали з приміщення свої речі. Хоча спочатку дані про кримінальні правопорушення не були занесені в ЄРДР, Луцький міськрайонний суд, зобов’язав своїм рішенням, від 8 лютого 2019 року, розпочати досудове розслідування.

Відкрили та закрили. Так можна описати слідчі дії щодо справи захоплення храму УПЦ в селі Зубильне. Проводячи розслідування, слідчий СВ Локачинського ВП Горохівського ВП ГУНП

не визнав та не допитав у якості потерпілого, настоятеля захопленого храму Володимира Бірука.
не було доведено розміру школи
не дотримано процесуального порядку винесення постанови
не було надано оцінки фізичним діям особам, які вчинили кримінально-каране діяння
не було вчинено жодних слідчих дій, щодо отримання фактичних даних, які мали б встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, які мали б значення для даного кримінального провадження та підлягали б доказуванню.
Таким чином, при проведенні досудового слідства слідчий неповно становив всі обставини кримінально правопорушення та передчасно і необґрунтовано виніс постанову про закриття кримінального провадження.

Тому, беручи до уваги скаргу протоієрея Володимира Бірука, від 16 квітня 2019 року, Локачинський районний суд, згідно Ч.2 ст. 9 КПК України скасував постанову слідчого СВ Локачинського ВП Горохівського ВП ГУНП України про закриття кримінального провадження та зобов’язав правоохоронців всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження. Усі матеріали справи направити Локачинському ВП Горохівського ВП ГУНП України для продовження досудового розслідування.

Будемо сподіватись, що цього разу слідство буде вестись згідно з усіма нормами та приписами Закону України.