Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У день Христового Воскресіння Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив урочисте богослужіння у Києво-Печерській Лаврі


У ніч з 27 на 28 квітня, свято Світлого Христового Воскресіння, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив пасхальну утреню та урочисту Божественну літургію в храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
Перед початком пасхальної полуношниці Архіпастир роздав віруючим Благодатний Вогонь, який доставили у Велику Суботу з Єрусалиму в Україну офіційною делегацією Української Православної Церкви.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр, гості у священному сані та духовенство монастиря.

За богослужінням молилися тисячі вірян Української Православної Церкви.

Розмірковуючи над Воскресінням, святі отці запитували себе: яка доля чекала б на людство, якби християнство не увінчалося Воскресінням його Засновника?

На думку святителя Григорія Нісського, людство в такому випадку позбулося б найголовнішого – вищого сенсу свого існування. Воскресіння Христа докорінно змінює значення смерті в долі людини. Трагедія смерті подолана. Тепер ми «через смертність тіла звільняємось (тобто помираємо) вже тільки тимчасово, щоб могли успадкувати краще воскресіння». Смерть страшна тільки поза Христом. Для християн же «смерть переможена і зганьблена Спасителем на хресті, зв’язана по руках і ногах». Тому «всі, хто ходять у Христі» зневажають її та навіть сміються над нею.

Наприкінці пасхальної утрені єпископ Баришівський Віктор виголосив огласительне Слово на Святу Пасху святителя Іоанна Златоуста.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва про мир у нашій державі та єдність Православної Церкви.

Після заамвонної молитви на Літургії Предстоятель очолив освячення артоса.

Наприкінці богослужіння Блаженніший Архіпастир окропив святою водою вірян та їхня пасхальні кошики.

Пасхальні урочистості зі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври транслювали різноманітні телевізійні канали.