Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Синодальний юридичний відділ застерігає релігійні організації УПЦ від маніпуляцій з перейменуванням

В Юридичному відділі УПЦ просять керівників відслідковувати відомості щодо власних релігійних організацій у ЄДР юридичних та фізичних осіб-підприємців, громадських формувань та негайно повідомляти про випадки внесення будь-яких змін до названого реєстру третіми особами. Про це йдеться в Роз’ясненні з приводу застосування Закону України №2662-VIII (про перейменування), яке Синодальний юридичний відділ УПЦ оприлюднив 26 квітня 2019 року.

З огляду на непоодинокі випадки звернень керівників релігійних організацій до Юридичного відділу Української Православної Церкви з питань, що стосуються примусового перейменування релігійних організацій, які входять до складу релігійного об’єднання Українська Православна Церква, зазначаємо таке.

20.12.2018р. Верховною Радою України було прийнято Закон України №2662-VIII «Про внесення зміни до статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України».

Пунктом четвертим Закону України №2662-VIII передбачено, що у разі якщо протягом чотирьох місяців (для релігійних громад – дев’яти місяців) з дня набрання чинності цим Законом, релігійна організація (об’єднання) не внесла передбачених законом змін до своєї офіційної назви та не подала відповідні зміни до свого статуту (положення) на реєстрацію, її статут (положення) втрачає чинність у частині, якою визначається повна офіційна назва релігійної організації (об’єднання).

Положеннями пункту шостого Перехідних та прикінцевих положень зазначеного закону визначено, що останній набрав чинності 26.12.2018.

Враховуючи наведені положення, Юридичний відділ УПЦ наголошує, що Законом України №2662-VIII передбачено різні строки, які встановлені для вчинення дій щодо перейменування релігійних організацій. Так, для перейменування релігійних громад (парафій) встановлено 9-місячний строк, тобто до 26.09.2019 включно, а останнім днем для перейменування єпархій, монастирів, місій, синодальних установ, семінарій тощо є 26.04.2019.

Зазначаємо, що ані Законом України №2662-VIII, ані будь-яким іншим нормативно-правовим актом не передбачено ліквідації релігійних організацій, що не змінили найменування, та не вимагається вчинення будь-яких інших дій, у тому числі, внесення записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, анулювання або скасування записів чи державної реєстрації релігійних організацій тощо.

Окрім цього, у Законі України №2662-VIII не йдеться про Українську Православну Церкву, а його положення також не можуть бути застосовані до релігійних організацій УПЦ, але не дивлячись на це Мінкультури шляхом зловживань та маніпуляцій намагається поширити цей Закон на Українську Православну Церкву та в примусовому порядку позбавити Її своє власної назви.

Вважаючи вчинені Міністерством культури України дії незаконними, Київська Митрополія Української Православної Церкви звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва із позовом до Міністерства культури України про, зокрема, визнання протиправним та скасування Наказу Мінкультури №37 від 25.01.2019 «Про затвердження релігієзнавчої експертизи щодо встановлення переліку релігійних організацій (об’єднань), які підпадають під дію норм частин сьомої і восьмої статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

В рамках адміністративної справи судом за заявою Київської Митрополії УПЦ було вжито заходів забезпечення позову шляхом заборони вчинення реєстраційних дій щодо релігійних організацій, які входять до складу релігійного об’єднання Українська Православна Церква, чим було заборонено будь-яким суб’єктам, які мають повноваження із вчинення реєстраційних дій, вносити записи та їх вилучати, скасовувати записи, анульовувати записи та вчиняти будь-які інші реєстраційні дії щодо названих релігійних організацій у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відтак, Юридичний відділ УПЦ просить всіх керівників єпархій, синодальних установ, монастирів, семінарій відслідковувати відомості щодо власних релігійних організацій у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань і негайно повідомляти Юридичний відділ УПЦ про випадки внесення будь-яких змін щодо релігійної організації до названого реєстру третіми особами.

Нагадуємо, згідно з рішенням Священного Синоду від 17 грудня 2018 року, у разі порушення прав єпископату, духовенства, мирян і установ Української Православної Церкви необхідно негайно повідомляти в Юридичний відділ Української Православної Церкви за телефоном: 097-537-55-96.