Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ОДЕСА. Священика УПЦ перестали пускати до храму, який він відновив і 17 років служив настоятелем

Настоятеля розташованого на території Одеської військової академії храму на честь святих Кирила і Мефодія протоієрея Сергія Дмитрієва з початку 2019 року, за вказівкою керівництва академії, перестали пускати, а вже 20 січня зняли табличку про те, що храм є православним —Української Православної Церкви, і вивісили напис, що це «місце для задоволення релігійних потреб». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Одеської єпархії.

Коли вперше, в 2002 році, протоієрей Сергій Дмитрієв, колишній військовий – підполковник запасу, учасник бойових дій в Афганістані, прийшов до Військової академії, то побачив, що храм, освячений століття тому, перебував у стані запустіння.

Як пригадує священик, на особисті кошти і пожертвування парафіян він у короткі терміни відновив храм, який був освячений митрополитом Агафангелом, — і впродовж цих 17 років у відродженій церкві звершувалися богослужіння, на які, до слова, приходили представники не тільки академії, а й Міноборони та захоплювалися тим, як «напівзруйнований спортзал перетворився на прекрасний храм».

«Храм знаходився в робочому стані, велися статутні служби, – розповів о.Сергій. — У 2018 році змінилося ставлення до Церкви, до Православ’я».

У прес-службі єпархії нагадали про інцидент, що стався 14 серпня 2018 року, коли «віруючих УПЦ та духовенство Одеської єпархії не допустили здійснювати святкове богослужіння у храмі».

Хоча у той самий час представників «Київського патріархату» та УГКЦ безперешкодно пропутили на територію академії, де якраз проходив з’їзд “капеланів” структур. Як розповів священик УПЦ, тоді в ультимативній формі розкольники зажадали відкрити храм УПЦ і “служити” разом Божественну літургію. Настоятель храму відмовився це зробити, оскільки це забороняють канонічні правила, і запропонував військовим капеланам просто помолитися в храмі. Відтоді й почалися безпрецедентні заходи керівництва академії, спрямовані проти священика УПЦ.

«Після цього випадку нікого не пускали в храм, крім мене. Потім і мене перестали пускати на територію Військової академії. Залишився без храму, який відновлював весь цей час… Там зняли табличку, що він є православним храмом УПЦ і повісили табличку, що це “місце для задоволення релігійних потреб”», – розповів клірик.

В Одеській єпархії підкреслили, що «ці факти перешкоджання діяльності Української Православної Церкви ще раз підтверджують, що на віруючих і духовенство канонічної Церкви здійснюється безпрецедентний тиск у вигляді захоплення храмів, провокацій, загроз і заборони богослужінь». У зв’язку з систематичними порушеннями прав віруючих УПЦ та утисками за релігійною ознакою прес-служба Одеської єпархії звернулася до світової громадськості.