Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПОЧАЇВ. Музейники проводять ревізію в Почаївській Лаврі

 

5 грудня 2018 року Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник перевірив наявність «експонатів», згідно реєстру 60-х років, на території Свято-Успенської Почаївської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Нагадаємо, 23 листопада комісія Міністерства юстиції України з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації «скасувала незаконну перереєстрацію комплексу споруд Почаївської Лаври».

В обителі повідомляють, що перевірку наявності зареєстрованих «експонатів» звершила комісія заповідника, згідно опису радянського періоду. Ревізію здійснювали в Успенському соборі, Троїцькому соборі, монастирських келіях, архієрейських будинках, дзвіницях і надбрамному корпусі.

У результаті перевірки всі святині виявилися на місті.

Раніше  братія Свято-Успенської Почаївської Лаври направила звернення у зв’язку з рішенням комісії Міністерства юстиції України. Окрім того, своє занепокоєння спробами держави відібрати Почаївську Лавру висловив Митрополит Кишинівський і свієї Молдови Володимир. 

У Кременецько-Почаївському заповіднику заявляли, що нібито «не будуть перетворювати Лавру на музей», однак підкреслили, що «заповідник здійснюватиме юридичний та технічний контроль» та можуть передати її так званій «єдиній помісній церкві».