Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРОПИВНИЦЬКИЙ. Митрополит Іоасаф звершив заупокійне богослужіння за спочилими архіпастирями і пастирями Єлисаветградщини


14 листопада, в день пам´яті святих безсрібників і чудотворців Косми і Даміана, митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф звершив заупокійну Божественну літургію в Кафедральному соборі Різдва Пресвятої Богородиці за спочилими архіпастирями і пастирями Єлисаветградщини.
У цей день православні віруючі нашого обласного центру, всієї Кіровоградської області та сусідніх областей згадують також день кончини глибоко шанованого духовного наставника ієрея Миколая Трубіна, який не так давно здійснював своє пастирське служіння в Кіровоградській єпархії.
З благословення митрополита Іоасафа день блаженної кончини священика Миколая став для всіх православних християн нашого міста та області тим духовним актом, коли відбувається заупокійне богослужіння за всіма спочилими архіпастирями і пастирями, які служили в нашому краї.
І в цей знаменний день Керуючий Кіровоградською єпархією у співслужінні духовенства обласного центру звершив акафіст Божій Матері, потім очолив богослужіння Літургії, а по її закінченні — панахиду, на яких були піднесені молитви про покійних духовних наставників.
Перед звершенням панахиди митрополит Іоасаф звернувся до віруючих, котрі прибули з різних куточків України і у цей день переповнювали древній величний собор, з полум´яною проповіддю про глибоко шанованого подвижника благочестя священика Миколая Трубіна. Владика повідав про його життєвий подвиг, непохитність віри і незламність духу, згадав і про сповідників віри, котрі просіяли в часи богоборчі, а всім нам явили приклад мужності, стійкості й любові до Бога і ближнього. У своєму слові Правлячий архієрей також торкнувся сучасного положення церковних справ нашої Української Православної Церкви, розповів про свою участь в Соборі єпископів УПЦ та оголосив основні його постанови. Владика повідомив віруючих про ініційовану Президентом України П. О. Порошенком на 13 листопада 2018 року його зустріч з єпископатом УПЦ, яка, нажаль, не відбулася.
Також у цей день по благословенню митрополита Іоасафа на території Кафедрального собору по завершенні богослужінь відбулась поминальна трапеза, до якої були запрошені прихожани, паломники та всі, хто у цей день прийшов помолитися на богослужіння.