Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Храм при військовій частині президентського полку передали в користування “київському патріархату”


Після 4 років наклепів і спроб «завести» діло на настоятеля храм на честь Архістратига Михаїла, що на території Окремого полку Президента України, все ж таки передали для звершення богослужінь представнику «київського патріархату».

Як повідомив настоятель архімандрит Лука (Вакарчук), керівництво військової частини запросило на посаду штатного капелана президенстського полку розкольницького священика. Але передувало цим змінам більш ніж 4 річна прихована «війна». «Спочатку на мене розповсюджували наклепи серед військових керівництва, що я є «агентом Кремля», потім були спроби зібрати на мене якісь документи, які б підтверджували мою причетність до ворогів України», — повідомляє отець Лука. «Минулого року я дізнався, що мене не пускають в зону АТО, а з травня місяця — і до особового складу президентського полку. Попередили, що мені краще було б потрохи забирати з храму майно. А нещодавно мене поставили перед фактом, що штатного капелана призначено, і мене від храму усунули».

Каплиця при Дегтерівських благодійних закладах була побудована ще на початку ХХ століття за заповітом і на кошти відомого київського мецената Дегтярьова. У радянські часи святиня була запущена і переобладнана під вартове приміщення військового училища, господарське приміщення на території військової частини. У роки незалежності було прийнято рішення про відродження святині. Відродження храму стало можливим завдяки підтримці керівництва Міністерства оборони України і Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана). У 2012 році нині Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній звершив чин Малого освячення храму на честь Архистратига Михаїла. Наприкінці того ж року всі реставраційні роботи було завершено.