Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Мінкульт таки мусив зізнатись, що опис майна УПЦ — справа його рук

Міністерство культури звернулося до Міністерства внутрішніх справ із вимогою «здійснити ряд запобіжних заходів з метою запобігання пошкодження, знищення та викрадення церковного майна та історико-культурних цінностей» з Києво-Печерської і Почаївської Лавр, про яке йшлося у зверненні депутата Ю.-Б. Шухевича. Про це повідомив держсекретар Мінкульту Ростислав Карандєєв у відповіді на запит «Главкому», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

 Як зазначив держсекретар, за інформацією заповідників, «відомості про спроби вивезення культурних цінностей, що є складовими частини Музейного фонду України, не надходили».

Чиновник нагадав, що відповідно до ст.35 Конституції України Церква відокремлена від держави, і додав: «З огляду на це, державні органи не мають права проводити облік та реєстрацію наявних історико-культурних цінностей, які перебувають у власності або користуванні релігійних організацій (крім тих, які ставлять історичну цінність і були передані державою в користування релігійних організацій)».

Слід зазначити, що місяць тому Мінкультури заперечувало свою причетність до ініціативи з описом майна УПЦ.

Однак згодом, попри заперечення, у відкритому доступі з’явився документ, який підтвердив причетність Міністерства культури до ситуації з описом майна релігійних громад Української Православної Церкви.

Тоді у Мінкульті зізналися, що було прийнято розпорядження як реакція на звернення народного депутата Юрія-Богдана Шухевича «щодо можливої загрози незаконного вивезення культурних цінностей з релігійних споруд УПЦ». Згідно з документом, в першу чергу «опис» мав би проводитися у Почаївській та Києво-Печерській Лаврах.

22 вересня Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ опублікував копію листа директора Національного заповідника «Глухів» про перепис «історико-культурних цінностей» у Спасо-Преображенському храмі с. Глухів. Такі ж повідомлення від заповідника, на виконання факсограми з Міністерства Культури, були розіслані й іншим релігійним громадам УПЦ в м. Глухів, повідомляв відділ, посилаючись на власні джерела. Тоді Голова юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов пояснив, що жодних законних підстав для таких дій представники Мінкульту не мають. У коментарі 17 жовтня Голова юридичного відділу в черговий раз аргументував висловлене раніше пояснення.