Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Відійшов у вічність клірик єпархії – протоієрей Михайло Бут


16 листопада, відійшов у вічність клірик єпархії протоієрей Михайло Олександрович Бут. Отець Михайло відійшов до Господа на 67-му році свого земного життя.
Майбутній священик Михайло Олександрович Бут народився 5 липня 1951 року в місті Апостолове в родині залізничника. Родина була багатодітна. Майбутній пастир словесного стада Христова мав чотири брати та дві сестри. В вересні 1951 року в Свято-Покровському храмі м. Апостолове над новонародженим було звершено Таїнство Хрещення.

Закінчивши в 1968 році 10 класів загальноосвітньої середньої школу, Михайло Олександрович вступив до Криворізького технікуму гірничого транспорту, по закінченні котрого, в 1971 році був призваний до рядів Радянської Армії.

25 серпня 1973 року майбутній священик одружився на Ткалич Марії Миколаївні, з котрою обвінчався у Свято-Покровському храмі м. Апостолове. У шлюбі в молодої пари народились двоє синів – Віктор та Миколай.

Усі подальші роки Михайло Олександрович працював за різноманітними спеціальностями на підприємствах і будівництвах народного господарства. Він був і механіком, і водієм, і помічником машиніста тепловозу, а також займав і інші робочі посади.

З 1 травня 1996 року, майбутній пастир працював охоронцем при храмі Покрову Пресвятої Богородиці в м. Апостолове, а також ніс послух паламаря, читця та псаломщика при згаданому храмі. Настоятель апостолівського Свято-Покровського храму протоієрей Ігор Мельников, у котрого трудився Михайло Олександрович, відзначав особливе прагнення до здобуття знань та місіонерської діяльності у свого помічника та послушника.

Милістю Божою, 9 вересня 2001 року, в Спасо-Преображенському кафедральному соборі м Кривого Рогу Єпископом, а нині Митрополитом Криворізьким і Нікопольським Єфремом Михайла Бута було висвячено у сан Диякона, а 7 жовтня того ж року, у свято святої рівноапостольної першомучениці Фекли, за Божественною Літургією у Спасо-Преображенському кафедральному соборі правлячий Архієрей звершив Ієрейську хіротонію над дияконом Михайлом Бутом.

На початку квітня 2002 року ієрей Михайло Бут був призначений настоятелем Свято-Успенського храму в с. Кам’янка та Свято-Георгіївського храму в с. Новоіванівка Апостолівського благочиння Криворізької єпархії, також ревний пастир опікувався церковною общиною в с. Павлопілля. Познайомившись з прихожанами, священик Великий піст провів у молитовному подвигу в храмі та разом зі своєю паствою радісно зустрів свято Пасхи Господньої.

Прагнучи здобувати нові знання та вищу духовну освіту священнослужитель, з благословення владики Єфрема, вступив до Київської Духовної Семінарії, котру, при зразковій поведінці, закінчив у 2006 році.

В березні 2003 року отець Михайло був назначений настоятелем храму святого апостола Іакова у сел Токівське Апостолівського району, де і прослужив до самої своєї передсмертної хвороби.

Ревний служитель Божий був нагороджений багатьма церковними нагородами. Так, у свято святого апостола Іакова в 2003 році отець Михайло отримав в нагороду від правлячого Архієрея камилавку та набедреник, в 2005 році – наперсний хрест, в суботу Світлої седмиці 2010 року ревний священнослужитель був возвдений Криворізьким архіпастирем в сан Протоієрея, а вже в 2017 році священнослужитель був нагороджений хрестом з прикрасами.

В 2015 році отець Михайло був призначений настоятелем храму святих безсрібників і чудотворців Косьми і Даміана Асійських в м. Апостолове.

Щороку священик, піклуючись про духовне зростання ввіреної йому Богом пастви, організовував паломницькі поїздки до святих обителей України – Свято-Успенських Почаївської та Святогірської Лавр.

Весною 2018 року здоров’я отця Михайла значно погіршилось. 22 травня, в день памяті святителя Миколая Чудотворця, священик звершив свою останню Божественну Літургію. По закінченні котрої, під час святкового молебню в доброго пастиря стався інсульт.

За станом здоров’я, отець Михайло був звільнений з посади настоятеля храмів апостола Іакова та великомученика Пантелеімона, до повного одужання.

Довгий час перебуваючи хворим, священик регулярно сповідувався та причащався Святих Христових Таїн.

16 листопада 2018 року ревний служитель Божий відійшов до Господа.

Відспівування священика Михайла Бута відбудеться в суботу 17 листопада, в день пам’яті преподобного Іоанникія Великого, у Свято-Покровському храмі м. Апостолове. Божественна Літургія розпочнеться о 8-й годині ранку, відспівування відбудеться по завершенні Святої Євхаристії. Очолить богослужіння благочинний Апостолівського благочиння архімандрит Ілля Лук’яненко.

Управління Криворізької єпархії УПЦ на чолі з Високопреосвященнішим Єфремом, Митрополитом Криворізьким і Нікопольським, приносить щирі співчуття родині священнослужителя та молиться за спокій його душі.

Вічна пам’ять спочилому протоієрею Михайлу!