Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У духовних школах відбулася X Міжнародна науково-практична конференція


23 жовтня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у Київській духовній академії відбулася X Міжнародна науково-практична конференція «Духовна і світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи». Науковий форум відбувся на базі Київських духовних шкіл.
Цього року захід присвячений 100-річчю від дня смерті видатного вітчизняного патролога, випускника і викладача Київської духовної академії Сергія Леонтійовича Єпіфановича.

Пленарне засідання відбулось в актовому залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Президію засідання склали керуючий справами УПЦ, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, ректор КДАіС єпископ Білогородський Сильвестр, перший проректор КДА протоієрей Сергій Ющик, проректор з науково-богословської роботи КДА Володимир Бурега та проректор з навчально-методичної роботи ієромонах Філарет (Волошин).

Відкриваючи конференцію ректор КДАіС єпископ Сильвестр привітав учасників з ювілеєм – адже цей науковий форум відбувається вже десять років поспіль.

Митрополит Антоній озвучив вітальний адрес учасникам та гостям конференції Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, після чого презентував доповідь «Внесок Київської духовної академії в розвиток патрології як навчальної та наукової дисципліни».

Наступну доповідь під назвою “Київський патролог, “праведник наших днів”: До сторіччя з дня смерті С. Л. Єпіфановича” виголосив ректор Київських духовних шкіл єпископ Сильвестр.

Пленарне засідання продовжив виступ проректора з науково-богословської роботи КДА Володимира Вікторовича Буреги. Професор розповів про нові архівні матеріали, які висвітлюють історію тексту магістерської дисертації С.Л. Єпіфановича.

До учасників конференції також звернувся Решетніков Юрій Євгенович, кандидат філософських наук, представник Громадської ради з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України. Він виголосив доповідь на тему: “Державне визнання документів, виданих духовними навчальними закладами, у контексті взаємодії духовної і світської освіти”.

Завершилося пленарне засідання виступом доктора історичних наук, доктора церковної історії, професора Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету Сухової Наталії Юріївни, яка розповіла про Київську духовну академію в епоху Великих реформ і контрреформ (за
листам учнів та учнів) у 2-й половині ΧΙΧ століття.

Після пленарного засідання студенти та гості були запрошені до святкової трапези, після якої конференція продовжила роботу у 6 секціях: «Біблеїстика та богослов’я: історичний досвід та сучасні виклики», «Історичний шлях Православ’я на Русі», «Церковно-практичні дисципліни: історичний досвід та перспективи», «Студентська наука в духовній школі: богослов’я та біблеїстика», «Студентська наука в духовній школі: церковно-історичні дисципліни», «Студентська наука в духовній школі: церковно-практичні дисципліни».