Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ТЕРНОПІЛЬ. Митрополит Сергій освятив ще один храм, замість захопленого розкольниками

У новозбудованій церкві молитимуться парафіяни двох раніше захоплених розкольниками храмів УПЦ сіл Бутин та Кинахівці.

23 вересня 2018 року митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій освятив престол храму на честь святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського у селі Бутин Збаразького району, який побудували  замість захопленого «Київським Патріархатом». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Тернопільської єпархії.

Цього ж дня владика Сергій звершив тут Божественну літургію у співслужінні сонму духовенства єпархії.

Молитовний дім у Бутині став прихистком одразу для кількох православних громад округи. Ще кілька років тому парафіяни сусідніх сіл Бутин та Кинахівці відвідували богослужіння у власних храмах, однак обидва були захоплені розкольниками. Храм Архістратига Михаїла в селі Бутин — восени 2014 року, після чого парафіяни долучилися до Петро-Павлівської громаді села Кинахівці, що знаходиться по сусідству. Після того, як через три роки в руки “УПЦ КП” потрапив і цей храм, православні віряни об’єднаної громади разом зі своїм пастирем протоієреєм Віталієм Гурєвим спочатку молились у домі старости кинахівської громади Степана Тивонюка, а потім перейшли у тимчасове приміщення в Бутині. Тут щонеділі збирається близько 50-90 віруючих.

Швидше ніж за рік поруч з тимчасовим молитовним домом була закладена та швидко виросла нова будівля.

У день освячення владика Сергій привітав паству з цією важливою подією, подякував вірянам за стійкість та працю во славу Церкви Христової, яка була увінчана зведенням на їхній землі нового храму.

За Літургією співали два хори – Почаївської семінарії та парафіян храму святителя Феодосія Чернігівського.

Варто зазначити, що митрополит Сергій кілька разів приїздив до Кинахівців, щоб молитовно підтримати паству. Влітку 2017 року сюди також навідувались представники Єрусалимської та Кіпрської Православних Церков, які висловили громаді свою підтримку та помолились разом зі священиками Тернопільської єпархії.

Нагадаємо, тиждень тому, 16 вересня, митрополит Тернопільський та Кременецький Сергій освятив новозбудований храм Української Православної Церкви у селі Котюжини Збаразького району.

Значну допомогу в будівництві обох храмів надала Київська митрополія УПЦ, меценати Благодійного фонду «Фавор», братія Свято-Успенської Почаївської лаври, а також небайдужі люди.

Зокрема, одними з перших відкликнулася віруючі Чернівецької єпархії.  Ще в минулому році від громади на честь собору святого Архистратига Михаїла села Кадубівці священик Сергій Ахтемійчук передав в Бутин іконостас.

Щодо юридичного статусу парафій УПЦ, то вони були перереєстровані на користь «УПЦ КП», громади намагаються відстояти свої права в судових інстанціях.

Читайте також: Якщо мене, або іншого священика тут не буде, люди підуть молитися аж до Почаєва – настоятель захопленого храму на Тернопільщині