Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

УМАНЬ. Архієпископ Пантелеімон звершив освячення храму в селі Острівець


15 липня, в Неділю 7-у після П’ятидесятниці,круючий єпархією архієпископ Уманський і Звенигородський Пантелеімон звершив Велике освячення Свято-Михайлівського храму с. Острівець Уманського району.
У звершенні освячення храму і Божественної літургії владиці у співслужили настоятель храму протоієрей Павел Мельник та запрошене духовенство.
Через священнодійства чину Великого освячення, що здійснюються архиєреєм, новозбудований храм отримує особливу благодать Божу. Спочатку відбуваються дії з головним предметом вівтаря — престолом. Після затвердження на стовпах престольної дошки, що прибивається чотирма кованими цвяхами (по числу цвяхів при розп’ятті Іісуса Христа на Хресті), Архіпастир помазує новозведений престол Святим Миром. Потім кропить святою водою і одягаються священні облачення на престол і жертовник. Стіни храму також помазуються Святим Миром і окропляються святою водою.

У молитвах чину освячення архієрей від імені всієї Церкви просить у Бога дар благодаті Святого Духа на новозбудований храм і благословення всім, хто буде в ньому звершувати служби і молитися: «Владыко, Господи Боже наш, упование всех концев земли, услыши нас грешных, молящихся тебе и ниспосли Пресвятаго Твоего и покланяемаго и всесильного Духа и освяти храм сей и жертвенник сей и исполни его света присносущнаго, избери его в жилище Твое, сотвори его место селения славы Твоея, украси его Божественными Твоими и премирными дарованьми; устави его пристанище обуреваемых, врачевство страстей, прибежище немощных, бесов прогонение: во еже быти очесам Твоим отверстым на него день и нощь и ушесам твоим внемлющим в молитву со страхом Твоим и благоговенством в него приходящих и призывающих всечестное и покланяемое имя Твое: да елика воспросят у Тебе и Ты услышиши на Небеси горе и сотвориши милость и милостив будеши: сохрани его даже до скончания века непоколебима…»(З молитви чину освячення).

За богослужінням було піднесено сугубу молитву за мир в Україні.

Після відпусту Літургії архієпископ Пантелеімон звернувся до духовенства та мирян зі словами привітання та духовного повчання.

Благодійників, які виявили старанність при будівництві і підготовці храму до Великого освячення, було нагороджено орденами та архієрейськими грамотами, після чого Владика преподав усім присутнім святительське благословення.