Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Питання автокефалії треба вирішувати шляхом обговорення — Предстоятель Олександрійської Православної Церкви про ситуацію в Україні

Патріарх Феодор II передав Блаженнішому Митрополиту Онуфрію слова підтримки і сказав, що втручання політиків лише шкодить Церкві, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Запорізької єпархії.

Слова Предстоятеля Олександрійської Православної Церкви передає митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука, який 29 червня спілкувався з Патріархом у грецькій Верії під час святкування дня пам’яті святих апостолів Петра і Павла.

Зокрема, Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ підкреслив, що питання автокефалії в Україні повинні вирішуватися шляхом братського обговорення, оскільки «лише загальна підтримка може сприяти їх вирішенню».

«Будемо молити Бога, що робить все нам на благо, щоб Він напоумив всіх для вирішення цих проблем. Якщо схизматик Денисенко хоче повернутися в лоно Церкви, то йому необхідно звертатися туди, звідки він пішов. Те, що відпало, повинна повернутися туди, звідки відпало. Бог милосердний до тих, хто кається. Так і Церква прощає і приймає у свої материнські обійми всіх, хто кається», – зазначив Предстоятель Олександрійської Православної Церкви.

Олександрійський Патріарх прокоментував те, що деякі політики намагаються отримати від Патріарха Варфоломія Томос про автокефалію, зазначивши, що сучасні політики частіше завдають шкоди Церкви, ніж Їй допомагають.

У зв’язку з цим Патріарх Феодор ІІ просив передати братські побажання і підтримку Блаженнішому Митрополиту Онуфрію, Предстоятелю Української Православної Церкви, а архієреям побажав «триматися свого Предстоятеля, наслідувати його молитовного подвигу, твердості віри і вірності Матері-Церкви».

Нагадаємо, що про питання автокефалії вже висловились єпископи Польскої Православної Церкви, Православної Церкви Чеських земель та Словаччини, Болгарської Православної Церкви та Грузинської Православної Церкви. Собор Єпископів ППЦ підкреслив принципову необхідність дотримання канонічних норм життя Церкви і зауважив, що «статус автокефалії може бути визнаний тільки за одною Церквою, що існує у державі. В Україні є кілька схизматичних церковних груп, які передусім мають принести покаяння, щоб повернутися до канонічної Церкви. Лише тоді можна говорити про визнання автокефалії». А Блаженніший Митрополит Ростислав підкреслював, що «розкол, викликаний егоїзмом людини, можна зцілити лише через покаяння і повернення до Церкви». Секретар Священного Синоду Болгарської Православної Церкви єпископ Мелнішський Герасим зазначав: «Однак потрібно суворо дотримуватися церковних канонів, яких століттями тримається Православна Церква».