Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ОЛЕКСАНДРІЯ. Єпархії виповнилось 11 років

27 липня — день, коли всю Українську Церкву об`єднує Хресна хода у Києві, Олександрійська єпархія відзначила своє 11-річчя. Кожен, хто достатньо тривалий час перебуває в її межах та відвідує, сьогодні може переконатися, яким є процес розбудови Олександрійської молодої єпархії, адже за порівняно невеликий час створено умови для монастирського життя, формується скіт, будується велична адміністративна будівля управління єпархією, відкрито правослано-просвітницький центр на Соборній Площі Олександрії, відкрито АРТ галерею, проводяться щорічні фестивалі та конкурси, виставки, а саме головне — ведеться справжня плідна робота у духовно-моральному напрямку. Все більше людей наповнюють храми, адже відчувають, що там не тільки назва православна, але й дух відповідає її внутрішньому змісту, наповнюючи вірян внутрішнім життям в мирі і любові, з вірою і молитвою. Дивлячись на початок утворення, коли це ще було тільки рішенням, сьогодні відчувається, що це реально існуюча, «жива» і діюча єпархія зі своїм напрямком, духовним центром і Преосвященнішим Правлячим єпископом Боголєпом, котрий всіх надихає своїм прикладом труда та Архіпастирським словом.

Додаткова інформація:

Олександрійська єпархія Української Православної Церкви об’єднує приходи і монастирі Православної Церкви на території Олександрійського, Компаніївського, Олександрівського, Бобринецького, Знам’янського, Новгородківського, Онуфрієвського, Петрівського, Світловодського та Устинівського районів Кіровоградської області.

Кафедральне місто – Олександрія

Кафедральний собор – Свято-Покровський храм (м. Олександрія).

Єпархія утворена рішенням Синоду від 27 липня 2007 року шляхом розділення Кіровоградської Єпархії на дві самостійні. Єпархіальному Архієреєві Синод ухвалив титул Олександрійський і Світловодський.

Першим єпископом Олександрійським і Світловодським на підставі Рішення Синоду від 27 липня 2008 року, був призначений єпископ Пантелеймон (Бащук). Рішенням Синоду від 11 листопада 2008 року був звільнений і призначений єпископом Уманським і Звенигородським (журнал № 106).

Другим Керуючим Олександрійською єпархією за Рішенням Синоду УПЦ від 11 листопада 2008 р. (журнал № 106) на Олександрійську кафедру був призначений єпископ Антоній (Боровик), який очолював її впродовж 4-х років.

Третім Керуючим Олександрійською єпархією за Рішенням Синоду УПЦ від 20 грудня 2012 р. (журнал № 106) було визначено бути клірикові Кіровоградської єпархії архімандриту Боголєпу (Гончаренко). Чин Наречення відбувся 22 грудня 2012 року в храмі Всіх Святих Свято-Пателеймонового монастиря у Феофанії. Очолював чин Наречення Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Володимир.

23 грудня 2012 року, в Неділю 29-у по П’ятидесятниці, в храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Святої Успенскої Києво-Печерскої Лаври, Блаженнійший Митрополит Київський і всеї України Володимир в співслужінні собора архієреїв УПЦ звершив Божественну Літургію за котрою клірик Кіровоградской єпархії архімандрит Боголєп (Гончаренко) був рукоположений во єпископа Олександрійського і Світловодского.