Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

НІЖИН. До міста повернулася втрачена 100 років тому чудотворна ікона


15 липня духовенство єпархії на чолі з архієпископом Ніжинським і Прилуцьким Климентом біля Миколаївського кафедрального собору м. Ніжина урочисто зустріли чудотворну ікону Богородиці «Борзенська», яка майже століття вважалася втраченою.

Після зустрічі ікони архієпископ Климент у співслужінні численного духовенства очолив читання Акафісту Пресвятої Богородиці.

Наприкінці молитви владика подякував усім, хто допомагав у повернені чудотворного образу до Ніжинської єпархії, та відзначив благодійників церковними орденами.

«Борзенська» ікона Пресвятої Богородиці близько місяця перебуватиме у Миколаївському соборі м. Ніжина, де перед нею щодня о 8.00 буде соборно звершуватися служіння молебню з Акафістом. У серпні хресною ходою святиню буде перенесено на її історичне місце – до м. Борзни.

З давніх часів ікона Богородиці «Борзенська» знаходилася в храмі Різдва Христового м. Борзни і прославилася чудесами зцілення. Святитель Філарет (Гумілевський), архієпископ Чернігівський і Ніжинський, у книзі «Историко-статистическое описание Черниговской епархии» так описує цю шановану ікону: «Икона эта пользуется особеннымъ уважениемъ въ народе и молящихся предъ нею съ верою и благоговеніемъ награждаетъ дарами благодати. Въ 10 пятницу по св. Пасхе, каждогодно, совершается празднество въ честь сего образа Богоматери. Въ этотъ день изъ окрестныхъ селеній стекается довольно много молящихся, изъ которыхъ многіе говеютъ и причащаются св. таинъ. На иконе такая надпись: “изображеніе чудотворной иконы Пресвятыя Богородицы 1702 г. августа 7 дня”».

Після закриття безбожною владою храму Різдва Христового у Борзні на початку ХХ ст. чудотворний образ довгий час зберігався у місцевої християнки, а після її кончини він був надовго втрачений. Але нещодавно святиня чудесним образом потрапила до настоятеля Свято-Озерянського храму м. Харкова архімандрита Никодима (Силка), який і повернув чудотворний образ до Ніжинської єпархії УПЦ.