Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. У 95-ту річницю Калинівського дива відбувся Хресний хід

9 липня у м. Калинівці відбулася традиційна щорічна Хресна хода у спомин про подію, яка сталася 1923 року і отримала назву «Калинівське диво». З хреста, що стояв при дорозі і був прострілений п’яним червоноармійцем, потекла кров. Тисячі людей з далеких і близьких країв приїжджали тоді до Калинівки, щоби вклонитися перед Хрестом. Безбожна влада знищила Хрест, але не могла знищити людську пам’ять, яка зберегла спомин про чудесну подію крізь десятиліття.

У Хресній ході взяли участь архієреї Української Православної Церкви. Це митрополити – Вінницький і Барський Симеон, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, єпископи – Бородянський Варсонофій, Хотинський Веніамін, Ладижинський Сергій.

Перед початком молебню та Хресної ходи митрополита Симеона привітали духовенство і сестри Браїлівського монастиря на чолі з ігуменею Антонією (Стеценко) з річницею возведення у сан митрополита.

Після цього священики Вінницької єпархії, духовенство з інших єпархій, насельниці Браїлівського монастиря, ченці з Лемешівської обителі та кілька тисяч вірян разом з архієреями пройшли Хресною ходою від центрального храму Калинівки на честь преподобномучениці Параскеви до Калинівського Хреста.

Біля пам’ятника загиблим воїнам, що стоїть на шляху Хресної ходи, її учасники зробили зупинку. Митрополит Симеон звершив на цьому місці заупокійну молитву за загиблими на київському Майдані та на війні у Донбасі військовими і мирними жителями.

Під час Хресної ходи владики з духовенством співали молитви до Спасителя і Божої Матері, які підхоплювали усі миряни. З молитвою і співом дійшли до Калинівського хреста, де відбулася урочиста зустріч Хресної ходи. Архієреям було вручено традиційні українські короваї.

Митрополит Симеон звернувся до учасників Хресного ходу і нагадав історію Калинівського чуда.
Архіпастир закликав усіх учасників Хресного ходу до посиленої молитви, аби в Україні настав довгоочікуваний мир, щоби припинилася війна.

Після митрополита Симеона до присутніх звернувся голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. Очільник області долучився до вітань з 95-ю річницею Калинівського дива та висловив сподівання, що завдяки молитвам віруючих в Україні запанує мир та злагода.

Після вітальних слів біля Калинівського Хреста розпочалася Божественна літургія, яку очолив митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній. Його Високопреосвященству співслужили митрополити – Вінницький і Барський Симеон, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископи – Бородянський Варсонофій, Хотинський Веніамін та Ладижинський Сергій. Під час богослужіння підносилася особлива молитва за Церкву і за Державу. Цього дня сотні паломників причастилися Святих Христових Таїн біля Калинівського хреста.

На завершення учасників Хресної ходи пригостили трапезою, яку приготували сестри Свято-Троїцького Браїлівського жіночого монастиря, а також жителі Калинівки.

Прес-служба Вінницької єпархії