Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Соборне богослужіння в день Святої П’ятидесятниці та подячний молебень на честь Дня Міста


У день народження Христової Церкви – свято П’ятидесятниці, Митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем звершив святкове богослужіння у криворізькому Спасо-Преображенському кафедральному соборі. У цьому році двунадесяте свято співпало із Днем Народження міста Кривого Рогу.

До початку богослужіння у святий храм були доставлені мощі небесних заступників нашого міста – святителя Миколая Чудотворця та святого праведного Петра Калнишевського.

Традиційно, в День Міста Криворізький архіпастир звершив подячний молебень. Помолитися разом з правлячим архієреєм прибули Криворізький міський Голова Вілкул Юрій Григорович, народні депутати, а також представники міських та районних в місті Рад.

В кінці молебню Митрополит Єфрем підніс до Бога молитву за благостояння Кривого Рогу.

По закінченні молебню, правлячий архієрей звернувся до богомольців із проповіддю. Після слова Митрополита Єфрема, Криворізький міський Голова Вілкул Юрій Григорович звернувся до присутніх із промовою, по закінченні котрої, всі присутні вклонилися мощам небесних заступників Кривого Рогу.

Напередодні дня Святої Трійці ввечері Його Високопреосвященство у співслужінні соборного кліру очолив всенічне бдіння, за яким було звершенно літію та полієлей.

Після Євангельського читання усі віруючі були помазані освяченим єлеєм.

День Святої Трійці зібрав у кафедральному соборі численних прихожан на святкову Божественну літургію, під час якої багато віруючих приступили до Святої Чаші. У святковий недільний день кафедральний собор, як і всі храми єпархії, був прикрашений зеленими гілками дерев і травою, а віруючі тримали в руках букети польових квітів на знак наповненості життєдайною благодаттю Святого Духа.

Після читання Євангелія, Митрополит Єфрем виголосив проповідь, у якій розкрив зміст святкування П’ятидесятниці.

Під час Літургії були піднесені молитви за припинення ворожнечі та мир в нашій державі.

По закінченні богослужіння, Митрополит Єфрем та соборні клірики звершили велику вечірню з читанням особливих колінопреклонних молитов святителя Василія Великого, а віруючі усім народом заспівали молитву «Царю Небесный».

В кінці богослужіння клірики кафедрального собору освятили квіти, що традиційно цього дня принесли до храму богомольці.