Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Слово на вручення жезла Преосвященному Пимену (Вояту), єпископу Дубенському, вікарію Рівненської єпархії

Преосвященний єпископе Пимене!

З благовоління Божого й обранням Священного Синоду Української Православної Церкви, з сьогоднішнього дня ти покликаний звершувати апостольську місію в єпископському сані.

Твоє ім’я в чернецтві Пимен означає «пастир» і передбачає, що Сам Господь наш Іісус Христос має стати для тебе прикладом для наслідування. Він є Пастирем добрим, Який покликав тебе сьогодні покласти життя твоє за спасіння душ ввіреної тобі пастви.

Бажаю, щоб слова пророка Давида: «Господь — частина спадку мого і чаші моєї» (Пс. 15:5), — дійсно стали для тебе керівнимиу новому для тебе служінні. Життя єпископа особливе. Святитель Іоанн Златоуст говорить: «Той, хто отримав єпископство, наскільки зійшов на цю ступінь, настільки й дасть найстрогішу відповідь не тільки у вченні й допомозі бідним, але й випробуванні тих, кого рукопокладатиме, і в незліченній кількості інших справ». Проте, якщо Господь стане твоїм спадком і ти, маючи надію на Його Провидіння, питимеш з Його чаші, то це покликання стане для тебе доброю ношею, про яку Він каже: «іго Моє добре, і тягар Мій легкий» (Мф. 11:30).

Бог Отець послав Сина Свого Єдинородного для спасіння кожної людини. У свою чергу Господь наш Іісус Христос передає це послання Своїм Апостолам. А з цієї миті і ти став частиною цього ланцюжка благодаті.

Свята Церква багата на скарби, тобто постанови святих Соборів і вчення святих Отців. Як свідчить преподобний Вікентій Ліринський: «Апостоли, як багач у скарбницю, достатньо поклали до неї всього, що стосується істини». Користуйся цими скарбами, які зберігаються тільки в Єдиній, Святій, Соборній і Апостольській Церкві. Неси добру звістку Христову так, як це робили святі Апостоли, щоб люди, які увірували, «мали одне серце й одну душу» (див. Діян. 4:32).

Не час віддаляє нас від Апостолів, а нестача ревності, щоб наслідувати їх. Святий апостол Павел спонукає свого улюбленого учня, а з ним й усіх нас, до ревності словами: «Не занедбуй дарування, що перебуває в тобі і дане тобі за пророцтвом з покладанням рук священства»(1 Тим. 4:14).

Ти тривалий час жив у Києво-Печерській Лаврі, в якій під покровом Пресвятої Богородиці й усіх Печерських Святих ти ніс послух викладача Київської Духовної Академії і Семінарії та благочинного храму Різдва Пресвятої Богородиці. Нехай весь цей досвід, який був тобою здобутий на святих київських пагорбах, стане тобі в нагоді і в єпископському служінні. Ділися мудрістю всіх тих знань, які отримав від мудрих вчителів.

Тобі визначено звершувати служіння в Рівненській єпархії вікарним єпископом Дубенським. Прояви себе натхненним і достойним сподвижником та однодумцем Преосвященного Варфоломія, митрополита Рівненського і Острозького. Самовіддано допомагай йому у всіх починаннях і жертовному служінні на благо Матері-Церкви. Вияви себе добрим прикладом вірності своїй місії і відповідального ставлення до твоїх високих обов’язків.

Молимося за тебе: твої співбрати архієреї, викладачі, з якими ти працював, студенти, які брали з тебе приклад, молимося всі Всемилостивому Богу, щоб Він допоміг тобі пасти твоє стадо «доглядаючи його не примусово, а охоче і богоугодно, не для ганебної користі, а щиро, і не пануючи на спадщиною Божою, а подаючи приклад стадові» (1 Пет. 5:2-3).

Прийми як знамення зовнішнього твого діяння пастирський жезл. Жезл єпископа — це хрест нового служіння, яке ти приймаєш на себе. Цей хрест складається з горизонталі наших щоденних обов’язків, праці і дій, яка не може втриматися без вертикалі особистого спілкування з Господом, як про це писав святитель Миколай Сербський. Нехай справи твої розквітають, як жезл Аарона, що розцвів мигдалевим деревом, та присікаються від усяких злих справ, як жезлом Мойсея розділилося море.

Тепер зійди на цю кафедру, поділися любов’ю, яку ти сьогодні прийняв у своє серце, і роздай її іншим, щоб вона примножилася через твоє єпископське благословення.

+ОНУФРІЙ
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

25 березня 2018 року,
м. Київ