Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МОГИЛЬОВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ. Митрополит Агапіт очолив Хресний хід у день Торжества Православ’я


25 лютого, у неділю Торжества Православ’я, відбувся святковий Хресний хід, який розпочався о 13 годині від храму преподобної Параскеви Сербської села Немія після молебню, який звершив настоятель храму протоієрей Віталій Лоцько, та закінчився спільним молебнем біля Хреста, встановленого на в’їзді у село Бронницю.

Саме це свято, свято Торжества Православ’я, загалом символізує остаточне відновлення іконошанування у Візантії, яке відбулося у 843 році за імператриці Феодори, та остаточну перемогу Святої Церкви над іконоборчою єрессю.

Окрім церковних богослужінь у неділю Торжества Православ’я, які відбулися у храмах, на знак вираження єдиної віри та старанної молитви до Господа нашого Іісуса Христа та Його Пречистої Матері і продовження зберігання благочестивої церковної традиції вшанування святих ікон та перемогу Церкви над єрессю в період іконоборства, пройшов ще й святковий хресний хід.

Учасники хресної ходи, яку очолили священнослужителі Могилів-Подільської єпархії, з хрестами, хоругвами та святими іконами з зображенням Спасителя, Пресвятої Богородиці, чесних ангелів, всіх святих і преподобних, обійшли усі православні храми, які входили у маршрут, де їх зустрічали урочистим передзвоном.

Дорогою до хресного ходу долучалися парафіяни храмів, жителі міста та його околиць.

Біля Могилів-Подільського прикордонного загону усі зробили невелику зупинку, під час якої митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт разом із духівником прикордонників протоієреєм Петром Пацканом та іншими священиками відслужили заупокійну літію перед Меморіалом слави загиблим воїнам.

Ще однією зупинкою стала спільна трапеза на окраїні міста (неподалік ДОТу), до якої усі приступили після того, як правлячий архієрей промовив молитву перед вкушанням їжі та благословив своїм архієрейським благословенням.

Кінцевим пунктом маршруту хресного ходу, присвяченому святкуванню Торжества Православ’я, став Хрест, встановлений на в’їзді у село Бронницю, біля якого було відслужено особливий молебень, після закінчення якого митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт привітав усіх вірян зі святом, побажав миру та звернувся зі словами проповіді.