Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Єпископи Помісних Православних Церков засуджують підпал православного храму

Після сумнозвісної події, що сталася 3 лютого   у м. Львові, де було здійснено підпал храму Української Православної Церкви на честь святого рівноапостольного князя Володимира, на адресу архієпископа Львівського і Галицького Філарета продовжують надходити листи від архїєреїв Помісних Православних Церков зі словами співчуття та підтримки.

Вже 3 лютого 2018 року, було отримано лист від єпископа Будимлянського та Никшичцького Іоанікія (Сербська Православна Церква), в якому сербський архієрей засудив дії підпалювачів і висловив слова підтримки Високопреосвященнішому архієпископу Філарету, духовенству та вірним Львівської єпархії.

“Важко повірити, – пише Преосвященний Іоанікій, – що в країні, до якої святий князь приніс світло Христового євангелія, Його храми зазнають підпалів. Це злодійство могли вчинити лише ті, для кого християнська єтика і повага до фундаментального права кожної людини мати свій дім молитви є зовсім чужими”.

Владика висловив сподівання, що правоохоронні органи зроблять все від них залежне, щоб знайти винуватців і будуть захищати права віруючих мати свої храми для зустрічі з Богом.

5 лютого 2018 року, було отримано лист від єпископа Пакрацко-Славонського Іоана (Сербська Православна Церква).

У листі владика зауважив, що Церква Христова страждає протягом всієї її історії, і в контексті цього згадав Ясеновец у Хорватії, “де у XX столітті була пролита кров сотень тисяч православних християн від рук людей, що також називали себе християнами”.

Запевняючи архієпископа Філарета в своїх молитвах, єпископ Іоан пообіцяв, що у своїх контактах з міжнародними організаціями він буде свідчити про страждання і дискримінацію, що звершуються над духовенством та віруючими Української Православної Церкви.

Митрополит Верійський, Науський і Кампанійський Пантелеімон (Еладська Православна Церква) у своєму листі назвав підпал храму “святотатським діянням, з чийого б боку воно не відбувалося”, а також “ганебним і підлим вчинком релігійної нетерпимості”, у зв’язку з чим також запевнив владику Філарета у своїй підтримці.

Архієпископ Цетинський, митрополит Чорногорський і Приморський Амфілохій у своєму листі виразив сподівання, що “місцева влада та правоохоронці не допустять повторення подібних подій і будуть захисниками свободи віросповідання, як одного з основних прав людини, що гарантовані будь-якій людині по всій Європі і у світі загалом”.