Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив читання першої частини Великого покаянного канону


19 лютого, у перший день Великого посту, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Велике повечір’я з читанням Покаянного канону в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
Разом з Його Блаженством молились чисельні парафіяни та паломники Києво-Печерської обителі.
Звичайне добове коло постового богослужіння складається з Великого повечір’я, Утрені, Часів, Зображальних та Вечірньої. У перші чотири дні Великого посту під час повечір’я читається Великий канон преподобного Андрія Критського. Хоча зусиль до його створення доклали декілька християнських письменників, назву канон отримав від автора початкового тексту. Великим канон названий не лише за незвичайну об’ємність (близько 250 тропарів), але й за поетичну досконалість, богословську висоту і зворушливість зображених почуттів.

Після завершення Великого канону Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир розповів вірним про цінність та необхідність посту. “Піст відновлює в людині зруйнований образ Божий”, – сказав Блаженніший владика та особливо наголосив, що кожній людині потрібно знайти свою індивідуальну міру вживання їжі і молитовного подвигу, щоб отримати духовну користь і не зламатися від надмірності.