Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Керуючий єпархією і керівництво міста вшанували пам’ять колишнього градоначальника


11 січня митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем на Центральному кладовищі Кривого Рогу відслужив панахиду за колишнім головою Криворізької міської ради Григорієм Івановичем Гутовським (+1993), який залишив світлу пам’ять про своє градоправління. Також вшанувати пам’ять про колишнього градоначальника прийшло теперішнє і колишнє керівництво міста на чолі з наступниками Григорія Івановича за посадою – Любоненком Ю.В. та Вілкулом Ю.Г, Народний Депутат України Павлов К.Ю та голови районних у місті Кривому Розі рад.

По завершенні богослужіння владика Єфрем звернувся до учасників панахиди з повчальним словом про важливість і необхідність добрих справ у житті людини, які здобувають йому добре ім’я від людей і славу від Господа. Під молитовний спів архієрейського хору «Блажени, яже избрал и приял еси, Господи» присутні поклали квіти до місця вічного спочинку пріснопам’ятного раба Божого Григорія та його дружини раби Божої Раїси.

***

Григорій Іванович Гутовський був останнім радянським мером, депутатом Верховної ради двох скликань, який зіграв велику роль для рідного міста, тринадцять років очолюючи Криворізький міськвиконком. Його діяльність стосувалася соціального та промислового будівництва, також в 1990 році за його підтримки був закладений Спасо-Преображенський кафедральний собор на лобному місці міста, яке нині є географічним і духовним центром мегаполісу. Хоча за часів діяльності Гутовського й панував атеїзм, та вчинки і прагнення цього керівника були, по суті, гідними християнина: робити добро людям.

За ініціативою Гутовського Г.І. було відкрито завод великопанельних конструкцій громадських споруд, завдяки якому в місті з’явилась більшість високоповерхових мікрорайонів, серед яких 1-й, 2-й і 3-й Східний, Всебратське-2, 4-й, 5-й і 7-й Зарічний, Сонячний, Гірницький, Індустріальний та інші. Карта Кривого Рогу стала значно просторішою і багатшою новими житловими масивами. Крім цього, будувалися нові школи, дитячі садки та інші об’єкти інфраструктури, завдяки яким підвищувався рівень життя населення Кривого Рогу.

У той час як інші обласні міста розвивалися повільно, Григорій Гутовський встиг підняти Кривий Ріг на досить високий рівень, як в економічному, так і в соціальному плані. У 1986 році було відкрито першу гілку швидкісного трамваю на проміжку від станції «Мудрьона» до станції «Майдан Праці». Під час правління Григорія Івановича в місті з’явився міжнародний аеропорт «Кривий Ріг», що знаходиться поблизу села Лозуватка.

Всією своєю діяльністю Гутовський Г.І. доводив любов до свого міста. Ті, кому з ним пощастило працювати, згадують його з теплом і вдячністю. У 1999 році Криворізький міськвиконком прийняв рішення встановити меморіальну дошку на будинку, в якому він прожив 20 років. А пізніше, в 2007 році, на честь його імені була перейменована станція швидкісного трамваю «Жовтнева» (нині – станція «Імені Гутовського»). Іменем Гутовського названа і одна з вулиць мікрорайону «Східний», а кращі студенти Криворізького національного університету отримують стипендію імені Гутовського. Таким чином, Кривий Ріг не забув одного зі своїх найбільш відомих градоначальників, що залишив свій слід в численних проектах, реалізованих при його правлінні.