Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Різдвяне послання митрополита Августина православним військовим України



Православним генералам й адміралам, офіцерам, прапорщикам і мічманам, сержантам і старшинам, солдатам і матросам, усім працівникам Збройних Сил, правоохоронних органів та інших військових формувань України

Сьогодні Христос народжується в Вифлеємі від Діви, сьогодні Безпочатковий починається і Слово стає тілом; небесні сили радіють і земля з людьми веселиться; мудреці Владиці дари приносять і пастирі дивуються Народженому. Ми ж раз у раз виголошуємо: Слава во вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління.

(глас 2, самогласний, Навечір’я Різдва Христового)

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

Із сердечною радістю вітаю всіх вас з великим святом Різдва Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа!

Сьогодні наші серця звернені до Божественного вертепу, до лона Матері Церкви, що на Святій Землі, і ми духовно прислухаємось до заклику євангельських пастухів: «Підемо до Віфлеєму і подивимось, що там трапилося, про що сповістив нам Господь» (Лк. 2, 15). Найвеличніша подія людської історії – втілення в людському єстві Другої Іпостасі Святої Трійці – відбулося не в багатому палаці, не в помешканні когось із сильних цього світу, не в оселі, а в убогому вертепі за межами міста.

Як відомо, першими дізналися про Різдво Христове не царі і вельможі, а звичайні пастухи. Дивні діла Твої, Господи! Предвічно народжуючись від Отця, наш Божественний Спаситель, влаштовує світ і утверджує Божий Промисел над ним. Як багато ніжної турботи виявляється про нас! Хто тепер має сміливість, а точніше, зухвалість, сказати, що Бог залишив своє творіння?

Мир, такий бажаний мир, сповіщає нам Різдво Спасителя: «Слава в вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління!» (Лк. 2, 14). Син Божий, який став і Сином людським, приніс мир всім, хто вірує в Нього і прямує за Ним.

Тоді чому ж навколо нас, як і раніше, стільки конфліктів? Чому продовжується ворожнеча між людьми, близькими за кров’ю? Чому народи, навіть християнські, повстають один проти іншого. Погляньмо на себе неупереджено і визнаймо, що часто прагнення до справжнього миру ми підмінюємо формальними, а інколи й фальшивими, закликами, гаслами і нещирими вчинками. Відсутність смирення, послуху волі Божій, терпіння і милосердя до оточуючих приводить нас до розчаровуючої порожнечі.

Справжній мир дається лише Господом. Тільки тоді, коли йтимемо слідом за смиренним і лагідним Христом, ми знайдемо, отримаємо мирне життя в нашій земній Батьківщині і вічну радість в житті майбутньому. Починає швидше битися серце і зволожуватися очі багатьох із нас від думки про те, що, нарешті, на нашу багатостраждальну землю може прийти «мир, спокій і добробут», і тоді брат обійме брата, розбрат припиниться, настане мир на Сході і Заході.

Визначною цьогорічною подією стало введення штатного військового духовенства у лавах Збройних Сил України. Вже двоє священиків Української Православної Церкви на даний час виконують послух душпастирства на офіційних капеланських посадах. Перший крок, хоча досить важкий і проблемний, все-таки зроблено, і ми маємо надію, що співробітництво Церкви та війська буде надалі успішно налагоджуватись.

Хочу також привітати вас, всечесні отці військові капелани Української Православної Церкви, і щиро подякувати вам за ваше безкорисливе служіння, адже ви опікуєтеся військовими, керуючись лише покликом серця, ентузіазмом та обов’язком перед Батьківщиною.

Нещодавно Україна перейняла практику святкування Дня десантно-штурмових військ 21 листопада – в день, коли Православна Церква вшановує очільника ангельського воїнства й усіх небесних сил безтілесних – Архістратига Божого Михаїла. Сподіваємось, що ці зміни дадуть елітним підрозділам української армії новий імпульс для розвитку та сприятимуть духовному зростанню кожного військовослужбовця.

Дорогі солдати і офіцери, ще і ще раз вітаю всіх вас зі святом Різдва Христового, а також з Богоявленням і Новоліттям!

Богонемовля Іісус, народження Якого в Віфлеємі ми згадуємо і урочисто вшановуємо нині, хай благословить вас у Новому, 2018 році миром, здоров’ям і усіма ласками та сприяє у ваших добрих намірах і справах.

Благословення Господнє хай буде з усіма вами!

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! – СЛАВІМО ЙОГО!

Різдво Христове

2017/2018 року Божого,

м. Київ

Смиренний
+ Августин
з ласки Божої
митрополит Білоцерківський і Богуславський