Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів, що допомагає пізнати Бога

У проповіді за Божественною літургією у Неділю після Богоявлення у Свято-Покровському соборі м. Бориспіль Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про значення посту для християн та про те, що є ознакою справжньої зустрічі людини з Богом. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Предстоятель зауважив, що євангельське зачало цього дня про Закхея, який через малий зріст заліз на дерево, щоб побачити Христа,  показує нам, що для людини означає піст. “Піст – це дерево, духовне дерево, на яке ми маємо зійти, і з цього дерева ми можемо побачити Бога. Коли людина мала, духовно мала зростом, вона не може  через багато вчень, багато всяких думок, висловів про Спасителя, не може розібратися у тому, Який є дійсно Спаситель. Вона повинна сама побачити Бога. Це таїнство зріння Бога звершується через піст: людина підіймається на дерево посту і звідси вона бачить Спасителя – Який Він є. Вже не через призму інших людей, чужого розуму, а через призму своєї особистості”.

Блаженніший Владика пояснив, що є показником того, що зустріч людини з Богом відбулась: “Як можна впізнати, що людина побачила? Тому що це таїнство, яке людина тримає у собі, вона не рекламує його. Коли людина зустріне Бога і побачить Його, вона стає милосердною, вона стає жертовною, вона може жертовно служити ближньому. Жертовність – це плід правильного покаяння, правильного посту. Закхей побачив Спасителя, і що він зробив? Він, звичайно, був митарем, тобто збирачем податків. Він десь від когось, може, щось брав зайве. Але не все багатство, яке він мав, було здобуте таким чином. І він каже: “Пів свого маєтку я віддаю бідним”. Якщо він все тільки награбував, він би не зміг цього зробити. “А якщо когось я чим обідив, вертаю вчетверо”, – тобто, взяв у когось зайвих 10 монет – вертаю йому 40 монет. І ось жертовність по відношенню до ближнього є ознакою того, що людина зустріла і побачила Бога”.

Архіпастир наголосив, що справжня жертовність невідома людям, які не знають Бога. “Доки людина не побачить Бога, вона не здібна на це. До того часу людина торгує – увесь час з кимось торгує, навіть з Богом: ось я даю комусь щось і думаю, що прийде час, і він мені поверне – стільки ж, а може трохи більше. І Богу ми підемо, свічку покладемо в церкву і думаємо: “За це Ти мені повинен, Боже, дати це, це і це”. Це є торгівля людини з Богом”, – пояснив Блаженніший Владика.

“Коли людина побачить Бога, вона наповнюється іншим духом – духом жертовної любові. І вона тоді здібна робити ці жертви безкорисно, не чекаючи нічого назад. І це велика справа. Доки є такі люди на землі, які здібні робити безкорисно добро, прощати, нічого не чекаючи взамін, доти буде існувати світ. Якщо ми перейдемо в площину торгівлі з Богом, з ближнім, то ми самі себе знищимо”, – застеріг Предстоятель.

Блаженніший Митрополит Онуфрій також наголосив на особливому значенні для християн Великого посту: “Час Великого посту – це час особливого посту, коли людина накладає на себе більш значимий подвиг. Цей особливий піст дає людині особливі шанси, особливі можливості побачити Бога, зустрітися з Богом лицем до лиця і зрозуміти, що Бог є Любов, що Бог є Милосердя, що Бог є Життя, що Бог є Краса життя. І коли людина це побачить, то для неї вже на землі настає Царство Небесне. Живучи на землі, вона вже живе законами Небесного Царства”.

Насамкінець Предстоятель побажав вірним: “Нехай Господь допомагає нам, дорогі брати і сестри, щоб ми сподобилися такої честі – побачити Бога. Хто Його бачив уже, і зрозумів в житті, – ще ближче підійти до Нього, ще краще побачити. І це буде для нас великою радістю. Це буде для нас тим джерелом сили, яке допоможе нам пройти наше земне життя з вдячністю Богу, з любов’ю до ближнього, і у вічності наслідувати Царство Небесне, яке Господь приготував для люблячих Його”.