Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Волинська єпархія провела свято для дітей на день святителя Миколая


День пам’яті святителя Миколая люблять як дорослі, так і діти, яким цього дня, згідно з благочестивим звичаєм, роблять подарунки. Для вихованців недільної школи, що діє при Свято-Покровському кафедральному храмі Луцька, та їх батьків увечері 19 грудня 2017 року відбулося свято, яке підготували молоді викладачі.

Дійство відбулося у Палаці культури Луцька. Перед його початком до присутніх зі словами вітань звернулися голова відділу у справах молоді Волинської єпархії ієромонах Ілля (Вишневський) та духівник недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі священик Павло Чамахуд.

«Усі ми любимо свято на честь святителя Миколая, і я хочу привітати вас із цим днем і бажаю, щоби ви, любі дітки, були чемними, шанували батьків. Бажаю вам гарно провести час, і наприкінці ви усі отримаєте також і подарунки», – сказав ієромонах Ілля (Вишневський).

«Зараз, через певну підміну понять, існують такі персонажі, як Санта Клаус та Дід Мороз – ті, хто ніколи не існував. А раніше так не було, увесь християнський світ шанував реальну особу – святителя Миколая. З історії його життя ми знаємо випадок, коли він допоміг бідному чоловіку в біді, підкинувши йому у вікно мішечки із золотом, яке він використав, щоби видати своїх трьох дочок заміж. І ось, коли святий Миколай перший раз кинув цей мішечок, то він потрапив у шкарпетку, яка висіла над комином – бачите, звідки походить відомий звичай. І це ми повинні знати і плекати саме ці традиції», – зауважив священик Павло Чамахуд.

Святкове дійство розпочали наймолодші вихованці недільної школи, які продекламували віршики. Згодом пісенну композицію про святого Миколая виконали учасники молодшої групи дитячо-юнацького хору «Покров». Вихованці недільної школи, що діє при луцькому Свято-Миколаївському храмі, підготували і своєрідний «Випуск новин», в ході якого розповіли цікаві подробиці з життя святителя Миколая.

Присутні також переглянули зворушливу виставу «Зоряний хлопчик». Її герой – надзвичайно гарний, але безсердечний хлопчик, потрапивши у важкі обставини, раптово навчився робити добро і мимоволі став добрішим. Ризикуючи життям, він допомагав голодному жебраку, а насамкінець попросив прощення у своєї мами, яку свого часу образив. І, як виявилося, цей хлопчик був принцом міста, де його і спіткала недоля, і де все врешті для нього завершилося щасливим фіналом.

Цю виставу майстерно зіграли молоді викладачі недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі та студенти ВДС. А ведучі дійства – студент IV курсу ВДС Андрій Броновицький та Олена Кметь – не давали присутнім сумувати.

Коли дійство завершилось, діти отримали і солодкі подарунки.

Костянтин Олексюк