Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. На Драбівщині освячено новий храм


Митрополит Черкаський і Канівський Софроній з архіпастирським візитом відвідав Драбівське благочиння. Разом благочинним Драбівського округу протоієреєм Димитрієм Іванусою та духовенством благочиння владика звершив чин Великого освячення новозбудованого Успенського храму у селі Мехедівка.
Цьогоріч на свято Хрещення Господнього приміщення, яке сто років тому було типовим красивим сільським храмом, а потім архітектурно спотворене та перетворене на клуб, згоріло. І ось дбанням мецената Володимира Росохи за два місяці на фундаменті згорілої церкви постала нова.
У своєму вітальному слові правлячому архієреєві Драбівський благочинний отець Димитрій зазначив, що сьогодні Мехедівка святкує свою, у повному значенні цього слова, Пасху. Адже сум з втраченим храмом Господь дивним чином за два місяці поставив новий, чистий храм в служіння Живому Богу.
Владика у своєму слові вказав:
- Пожежа ця була не інакше, як промислом Божим. Тому що старий храм був сплюндрований і перебудований. Там де звершувалась Божественна Євхаристія і молитва за весь світ, відбувалося всяке непотребство. Коли приміщення передали Церкві постійного священика там не було і ось Господь благословив молодому священику отцю Володимиру нести послух настоятеля у Вашому селі. Вперше після 80-ти річної перерви у селі з’явився свій священик і таким, здавалось, не приємним чином, новий храм. Так що сьогодні ця Богом благословенна земля має свій храм, а трошки раніше і священика. Тож нехай Господь допоможе йому бути прикладом для вас, а вам бути справжніми християнами дивлячись на його приклад віри і благочестя».
На малому вході за труди по відновленню храму настоятель ієрей Володимир Зоря нагороджений золотим наперсним хрестом.
Дерев’яний Успенський храм у Мехедівці був побудований у 1891 році. Після революції з храму було знято куполи, та перебудовано. З того часу і до 2011 року приміщення колишнього храму використовувалось під різні потреби, а потім було передане Черкаській єпархії УПЦ та стало приписною парафією без свого священника. 18 січня 2017 року під час Божественної Літургії у хрещенський сочельник у храмі загорівся дах. Віряни разом із отцем Володимиром встигли врятувати все церковне майно, але поки прибули пожежні розрахунки храм майже повністю згорів.

Протодиякон Іоанн Поліщук