Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛЬВІВ. В Георгіївському кафедральному соборі звершена Літургія за чином апостола Іакова


В ніч з 3 на 4 листопада, у Свято-Георгіївському кафедральному соборі міста Львова, була звершена Божественна Літургія древнього чину Ієрусалимської Церкви, авторство якої приписують саме апостолу Іакову.

Богослужіння очолив секретар єпархіального управління протоієрей Олександр Іванченко у співслужінні кліриків храму та єпархії.

Після читання Євангелія протоієрей Михаїл Коник звернувся до вірян з проповіддю, в якій розкрив зміст древнього богослужіння, а також зазначив, що «звершуючи Літургію ап. Іакова, ми немов переносимося у час апостольського служіння. Вслухаймося в молитви богослужіння і ми почуємо голос апостола, голос свідка, який воочію бачив Христа. Це свідчення нашої віри.»

Довідка. Поряд з літургією свт. Іоанна Золотоустого, свт. Василія Великого, провідне місце серед найдавніших богослужінь християнського Сходу займає літургія апостола Іакова. Слід відмітити, що перша Євхаристія в апостольські часи здійснювалася саме за чином єрусалимського єпископа Іакова. В тім цей чин богослужіння існував не у письмовому варіанті, а як усне апостольське передання для Церкви.

Походження чину літургії апостола Іакова підтверджує єпископ Епіфаній та Константинопольський патріарх Прокл – учні Іоана Золотоуста. На думку Епіфанія, апостоли не тільки проповідували Євангеліє Христове, а безпосередньо брали участь у встановленні святих таїнств разом з першоієрархом Єрусалимської церкви – апостолом Іаковом.

Що ж стосується переконання в достовірності припису літургії апотолу Іакову, звернімо увагу на визначення 32 – го Трульського собору 691 року: «оскільки і Іаків, брат по плоті Христа Бога нашого, якому було ввірено престол Єрусалимської церкви…». Це може означати, що підґрунтям церковного передання апостольського періоду слугувала рано започаткована місцева літургія апостола Іакова – першого єпископа святого міста Єрусалиму.

Чинопослідування цього богослужіння звершується у сучасному світі, зокрема у місті Єрусалимі, Олександрії, на острові Закінф.