Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Переможець Голосу країни закликав відзначати не Хелловін, а традиційні українські свята

Напередодні Хелловіна переможець «Голосу країни» протоієрей Олександр Клименко закликав відзначати не Хелловін, а традиційні українські свята висловив свою думку по це «свято» і дав кілька порад православним сім’ям.

Як повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Центр інформації Української Православної Церкви, священик впевнений, що «ажіотаж навколо цього «свята» – це лише бездумне калькування традицій Західного світу без намагання зрозуміти їхню суть».

«Коли народ щось святкує, він переживає і власні традиції. Ми ж переймаємо Хелловін, не розуміючи ані культури, ані традицій, ані темного кольору цього «свята». А якраз до культури свята ставлення має бути найсерйознішим, адже те, що народ святкує – означає, у що саме він вірить і чим живе. Бездумне переймання чужих традицій – це, до того ж, питання хорошого смаку і допитливості: ну, не можна їсти все, що вам хтось кладе до тарілки», — прокоментував протоієрей Олександр.

Священик наголосив, що в українській культурі усі свята мають позитивний зміст, пов’язаний із добром і традиціями дарувати радість одне одному.

«Будь-яке свято повинно мати педагогічний характер. У «святі» ж Хелловіна немає ніякої педагогіки. Воно не несе у собі ніякої моралі, ніякого позитиву, не повчає дітей нічому новому. Ні поживи для ума, ані для серця, ані для душі у ньому немає. З іншого боку, потрібно розуміти, що це комерціалізоване «свято», на якому хтось заробляє гроші. Невдовзі розпочнуться наші традиційні свята – Святого Миколая, Різдво, які несуть у собі добрі побажання. Ми будемо у своїх домівках вітати одне одного подарунками, теплими словами, побажаннями добра і здоров’я одне одному», — нагадав переможець «Голосу країни».

Також протоієрей Олександр Клименко дав поради православним батькам, як реагувати на святкування Хелловіна у школах та дитсадках.

«Ми не повинні боротися із цим «святом» надто відкрито, адже це той випадок, коли з диявола потрібно посміятися. Якщо батьки не в змозі відмінити Хелловін у школі чи дитсадку, можливо, не варто відмовляти своїй дитині у відвідуванні дитячого закладу у цей день. Можна перенаправити це святкування у позитивне русло, замінити його «страшну» суть на добру. Тобто, не вдягати дітей у маски «смерті», а вдягнути їх у звичні нашій культурі костюми казкових героїв – білочки, зайчика. І головне, у своїх домівках не культивувати це «свято», а прищеплювати дітям любов до наших традиційних і справжніх свят», — порадив священик.