Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Десятки тисяч віруючих вклонилися мощам і посоху прп. Паїсія Величковського

Десятки тисяч православних віруючих змогли вклонитися вперше принесеним в Києво-Печерську Лавру мощам і посоху великого подвижника, який відновив інститут православного старчества прп. Паїсія Величковського, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на портал «Руський Афон».

Святині перебували в Києво-Печерській Лаврі з 25 по 29 листопада 2017 року. Їх принесення для поклоніння віруючих було організовано з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія директором Міжнародного інституту афонської спадщини (МІАН) Сергієм Шумило до дня пам’яті святого у рамках проведення в Києво-Печерській Лаврі 27-28 листопада Міжнародної наукової конференції «Київські Паїсівські читання», присвяченій 295-річчю від дня народження преподобного.

У Києво-Печерську Лавру вперше принесено мощі і посох прп. Паїсія Величковського

Урочиста зустріч святинь відбулася під передзвін лаврських дзвонів біля центральних Святих воріт Києво-Печерської Лаври. Потім святі мощі хресним ходом, у супроводі священнослужителів, братії монастиря та великої кількості людей, були перенесені в Трапезний храм на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських. Там відбулося соборне богослужіння, а всі охочі змогли прикластися до святинь.

Після цього в Трапезному храмі Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Всенічне бдіння. Йому співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Сєвєродонецький і Старобільський Никодим, архієпископ Ірпінський Климент, а також собор духовенства Києво-Печерської Лаври. За богослужінням молилися ігумен Феоктист (Гуреу) і о. Герман (Мудренко), які доставили святині прп. Паїсія з Ново-Нямецького ставропігійного чоловічого монастиря, а також делегація Драгомірнского монастиря Зіслання Святого Духа з Румунії на чолі з секретарем обителі м. Марією Магдалиною (Гергиною).

Протягом чотирьох днів, з 25 по 29 листопада, тисячі віруючих УПЦ змогли поклонитися святиням прп. Паїсія Величковського, вперше принесеним до Києва після його відходу з Києво-Печерської Лаври на Афон більше як 270 років тому.

28 листопада, у перший день Різдвяного посту, коли Православною Церквою шанується пам’ять преподобного Паїсія Величковського, намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел у співслужінні братії та закордонних гостей обителі у священному сані звершив святкову Божественну літургію в Хрестовоздвиженському храмі Києво-Печерської Лаври.

За богослужінням молилися численні паломники, парафіяни та учасники Міжнародної конференції «Київські Паїсівські читання», присвяченої 295-річчю від дня народження преподобного Паїсія Величковського. Під час служби в храмі знаходився ковчег з мощами і посох преподобного Паїсія.

Після читання Євангелія на Літургії митрополит Павло звернувся до віруючих зі словом проповіді.

Він розповів про життєвий шлях преподобного старця Паїсія Величковського, в тому числі про його навчання в Київській духовній академії та несення послуху в Києво-Печерському монастирі, а також повідав про мандри і подвиги преподобного, його перебування на Святій Горі Афон, про останні роки його земного життя в Румунії. Особливо відзначив владика величезне значення духовної спадщини преподобного Паїсія Величковського.

Після закінчення Літургії було проспівано величання біля мощей преподобного Паїсія.

30 листопада ковчег з мощами і посох прп. Паїсія Величковського знову повернулися в Ново-Нямецький монастир.

З нагоди принесення святинь в Хрестовоздвиженському храмі відбувся брифінг для представників ЗМІ.

Як зазначив організатор принесення мощей, директор Міжнародного інституту афонської спадщини (МІАН) Сергій Шумило: «Преподобний Паїсій Величковський — це великий святий, який відродив православне старчество та ісихазм. Його шанують у всіх православних Церквах і не тільки православних. Сьогоднішнє чернецтво уявити собі без старця Паїсія і його спадщини неможливо. І Оптина пустинь, і Глинська, і Валаамський монастир, і Святогірський монастир, і сотні монастирів в Україні, Росії, Румунії, і монастирі Афону, в тому вигляді, в якому вони збереглися до цього дня, та духовна традиція, яка там відродилася з кінця XVIII – початку XIX століть — це все плоди старця Паїсія і його учнів. Вони спробували зібрати фактично загублені вже на той момент творіння святих отців, праці про Іісусову молитву, і це все перевести на слов’янську мову. І в цьому заслуга велика святого Паїсія, що він власноруч, а потім і зі своїми учнями займалися цими перекладами. Одне Добротолюбіє знамените, яке всі ми знаємо — це теж заслуга Паїсія Величковського, це його переклади», — пояснив журналістам директор МІАН.