Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЖЕНЕВА. На засіданні ООН Україну закликали забезпечити права віруючих УПЦ

15 листопада 2017 року під час засідання Робочої групи Універсального періодичного огляду 28 сесії Ради з прав людини ООН в Женеві розглянули питання щодо дотримання релігійних свобод в Україні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням нам сайт НУО «Громадський правозахист».

В ООН визнали проблему щодо дотримання релігійних свобод в Україні. Держави-учасниці засідання робочої групи чергової сесії Ради з прав людини ООН висловили свою підтримку на міжнародному дипломатичному рівні громадам УПЦ.

У зв’язку з порушеннями прав віруючих УПЦ неурядові правозахисні організації закликали державу Україна:

– забезпечити об’єктивне і неупереджене розслідування фактів вчинення насильницьких дій щодо віруючих і релігійних організацій Української Православної Церкви і притягнути винних в скоєнні цих злочинів до юридичної відповідальності;

– відкликати законопроекти № 4128, 4511, 5309, спрямовані на обмеження прав і встановлення нових обов’язків, що дискримінують релігійні організації УПЦ;

– публічно засудити мови ненависті, захоплення храмів, псування і знищення майна релігійних організацій УПЦ з боку радикалів, представників УПЦ Київського патріархату та окремих службових осіб;

– забезпечити вільну реалізацію права релігійних організацій та віруючих Української Православної Церкви сповідувати свою віру, а також здійснювати повний комплекс інших прав в рамках існуючої ідентичності, в тому числі при збереженні канонічного зв’язку з Руською Православною Церквою Московського Патріархату без будь-якої дискримінації і дифамації;

– забезпечити вільну діяльність, захист і безпеку журналістів, правозахисників і активістів, які здійснюють захист прав людини та інформування про випадки правопорушень, у тому числі в справах і ситуаціях конфліктів, пов’язаних з Українською Православною Церквою.

Перераховані дії передбачені нормами міжнародного права і їх виконання є підтвердженням дотримання Україною принципу верховенства права та європейських демократичних цінностей.

Таким чином міжнародне співтовариство в особі незалежних експертів високого рівня, на основі інформації та повідомлень з різних джерел встановило факти порушень прав віруючих Української Православної Церкви і констатувало необхідність додаткових і інтенсивних зусиль з боку держави Україна для подолання цього негативного явища.

Акцент на питаннях дотримання прав віруючих з боку делегацій ряду держав свідчать про те, що це питання вийшло на міжнародний рівень і далі порушення прав щодо Української Православної Церкви не можуть ігноруватися. Незважаючи на те, що міжнародні правозахисні процедури іноді вимагають тривалого часу для ефективної і публічної реакції на проблеми потерпілих, в даному випадку інформація, що надійшла в рамках процедури УПО РПЛ ООН не має терміну давності і може використовуватися як джерело доказів для притягнення до відповідальності винних у злочинах проти людяності та інших порушень прав людини.

НВО «Громадський правозахист» є правозахисною неурядовою організацією з консультаційним статусом при Економічній і Соціальній Раді ООН, проводить регулярний моніторинг дотримання прав і свобод в сфері релігії в Україні у взаємодії з СММ ОБСЄ та іншими організаціями міжнародного правозахисного механізму.