Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МУКАЧЕВО. «СВІТЕ ТИХИЙ»: побачила світ книга проповідей владики Феодора

Днями в ужгородському видавництві ТДВ «Патент», вийшла друком чергова праця про керуючого Мукачівською Православною єпархією, Української Православної Церкви − Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського.

Книга проповідей владики під назвою «СВІТЕ ТИХИЙ» присвячена двом ювілеям архієрея. Зокрема, 50-річчю від дня його народження та 10-річчю архієрейської хіротонії. Дешифровані аудіо- та відеоматеріали: слова, звернення, проповіді владики періоду 2007-2017 років − публікуються вперше.

Праця побачила світ з благословення Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви.

У передмові до видання Блаженніший владика Онуфрій зокрема відмітив:

«В Українській Православній Церкві є багато Архієреїв. Вони своїм жертовним служінням роблять все можливе, щоби Христос жив серед людей. Одним із таких є керуючий древньою Мукачівською кафедрою архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор. Господь покликав його, і цей поклик закарбувався у серці Владики назавжди. Отримавши духовне виховання та богословську освіту в Свято-Троїцькій Сергієвій Лаврі, владика Феодор спочатку був духівником Мукачівського Миколаївського жіночого монастиря, а згодом, соізволенням Святого Духа, став Архієреєм Церкви Христової. За час свого послуху в сані єпископа у багатоконфесійному та багатонаціональному краї Владика зумів знайти підходи задля свідчення про Живого Бога. Його архіпастирські труди показують, наскільки сильно і водночас живо присутня Церква у всіх соціально важливих сферах закарпатського регіону. Для Високопреосвященнішого архієпископа Феодора 2016 та 2017 роки – особливі. 4 листопада 2016 року виповнюється 50 років від дня його народження, а 23 грудня 2017 року – 10 років архієрейської хіротонії. І ця книга, яку Ви тримаєте в руках, присвячена зазначеним ювілеям. Вітаючи дорогого Владику зі знаменними датами, молитовно бажаю йому кріпості душевних і тілесних сил та всесильної допомоги Божої у многотрудному архіпастирському хрестоношенні. А всім читачам – поминати, за словом святого апостола Павла, свого наставника у молитвах та, зважаючи на життя і служіння Владики, наслідувати його віру, що живе у його добрих ділах».

Епіграфом до видання стали слова зі Святого Письма:

«І віддав я серце моє тому, щоб дослідити і випробувати мудрістю все, що робиться під небом» (Книга Екклезiаста, або Проповідника 1, 13).

Післямову до видання написав протоієрей Олександр Гук. Отець, зокрема відмітив:

«Унікальність архіпастирського досвіду владики Феодора полягає в тому, що він своїм словом в змозі передати відчуття присутності благодаті Божої у нашому повсякденному житті. До кого б він не звертався в храмах, монастирях, навчальних закладах, військових частинах, на радіо і телебаченні, в своїх роздумах щиро і зворушливо стверджує настільки бажане для людської душі християнське животворне піднесення: «Христос посеред нас!». Архієрей у своєму служінні уособлює всю повноту Церкви. Його вміння вказувати на цю довершеність свідчить про те, що він перебуває на рівні духовних потреб свого часу. А в нашу «епоху перемін» як це потрібно! В архіпастирському слові владики Феодора актуалізується відома екклезіологічна формула «Де єпископ, там і Церква». В цьому визначальна мета його архіпастирського служіння. І читач це обов’язково відчує».

До збірки увійшло вибране з архіпастирських проповідей керуючого Мукачівською єпархією, його бесід, промов, вітальних слів, проповідей, філософських роздумів, богословських записок, думок з 2007 по 2017 роки.

Гомілетична спадщина владики увазі читача пропонується вперше. Зібрані матеріали представляють собою дешифровані відео- та аудіозаписи живої мови владики Феодора, його проповіді та промови. Також подаються його богословсько-філософські роздуми про сьогодення Церкви та внутрішню природу людини. Книга рекомендується широкому колу читачів, зокрема тим, хто цікавиться церковним життям Мукачівської єпархії та історією розвитку церковної проповіді на Закарпатті. Збірка буде корисна студентам духовних закладів, філологам, філософам, теологам, ченцям, священнослужителям та вірянам.

Кропітка праця над книгою велася на протязі двох років (01.09.2015-01.09.2017) в рамках наукової діяльності Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна)(далі – БІНДц, Мукачівська єпархія) та інформаційно-просвітницької діяльності Інформаційного відділу Мукачівської єпархії УПЦ.

Упорядкуванням та загальною редакцією видання займався: кандидат богослов’я МДА, протоієрей Олександр Монич. Рецензентами видання стали: кандидат богослов’я СПбДА, протоієрей Олександр Гук та кандидат філологічних наук УжНУ, доцент Галина Шумицька. Дешифрування аудіо- та відео-матеріалів в формат тексту здійснювали: протоієрей Олександр Монич, Наталія Шпак та Ольга Палош. Аудіо- та відеотека Віталій Муха.

Працю рекомендовано до друку на засіданні БІНДц (протокол № 3 від 7 березня 2017 р.). Обкладинкою книги став фрагмент мозаїки «Створення світу» (Візантія, XII ст. Кафедральний собор у Монреалі, Італія).

Структурно видання поділено на три розділи. Перший – проповіді на великі свята, дні Великого посту та пам’яті окремих святих, другий – промови, вітальні слова з нагоди ювілеїв, пам’ятних дат та наукових подій, третій – роздуми про сьогодення та природу Церкви, думки, записки. Загалом книга має обсяг 314 сторінок, і видана в твердій палітурці з вибірковим ламінуванням та кліше.

Нагадаємо, що минулого 2016 року в переддень ювілею − 50-ти річчя від дня народження керуючого Мукачівською єпархією, архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора в жовтні місяці в ужгородському видавництві «ФОП Сабов А.М.» побачив світ також кольоровий буклет під загальною назвою: «50 фактів про владику Феодора». Детальніше про проект дивіться та читайте на нашому сайті в матеріалі: Побачили світ «50 фактів про владику Феодора»http://mukacheve.church.ua/2016/11/03/pobachili-svit-50-faktiv-pro-vladiku-feodora/.

Головний редактор та упорядник видання,

кандидат богослов’я МДА,

вчений секретар БІНДц імені архімандрита Василія (Проніна),

голова Інформаційного відділу Мукачівської єпархії,

протоієрей Олександр МОНИЧ