Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Києво-Печерській Лаврі відбудеться І-а міжнародна конференція пам’яті прп. Паїсія Величковського

Науковий форум присвячений 295-річчю від дня народження преподобного Паїсія.

27 – 28 листопада 2017 року з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбудеться I-а міжнародна наукова конференція «Паїсівські читання». Про це повідомляєІнформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на портал afonit.info.

Науковий форум присвячений 295-річчю від дня народження преподобного Паїсія Величковського і його духовно-культурній спадщині та проводиться у день його пам’яті.

Захід покликаний стати майданчиком для обміну досвідом, системного і різнобічного обговорення, вивчення і популяризації спадщини прп. Паїсія, а також історії та впливу ісихазму і Афону в розвитку духовності, культури, філософії, мистецтва і літератури народів Центрально-Східної Європи.

Організаторами конференції виступають: Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра, Міжнародний інститут афонської спадщини, Кафедра славістики Ясського університету ім. Олександра Іоанна Кузи (Ясси, Румунія).

Як зазначив один з організаторів конференції, директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило:

«Подібно прп. Антонію Печерському, старець Паїсій Величковський як істинний подвижник трудився на ниві утвердження чернечих чеснот і духовної просвіти. Він по праву вважається одним з головних натхненників «філокалічного відродження» кінця XVIII – початку XIX століть в Греції, Болгарії, Сербії, Молдові, Румунії, Україні та Росії. Його стараннями стародавні святоотечні праці стали доступні в перекладах на слов’янські мови, а багата Афонська ісіхастська спадщина, яка у XVIII столітті вже приходила в забуття навіть на Святій Горі, пережила період свого нового розквіту.

Заснована прп. Паїсієм чернечо-аскетична школа, її літературна діяльність і відродження втрачених традицій православного старчества та ісіхазму дали потужний імпульс не тільки до відродження істинного чернецтва і духовності, а й до відродження православної східнослов’янської культури, її повернення до традиційних християнських засад і цінностей.

Тому справедливо у рік 295-річчя від дня народження такого видатного подвижника присвятити йому окрему конференцію і тим самим вшанувати його пам’ять і його праці».

Секції (теми) конференції, які плануються до проведення:

  1. Прп. Паїсій Величковський і Афон.

  2. Прп. Паїсій Величковський та Києво-Печерська Лавра.

  3. Школа й учні прп. Паїсія Величковського на Балканах і в Центрально-Східній Європі.

  4. Спадщина прп. Паїсія Величковського і його вплив на відродження православного богослов’я, чернецтва і старчества.

  5. Ісіхазм в культурі та духовності народів Центрально-Східної Європи.

  6. Вплив Афона на розвиток духовності, чернецтва, книжності й культури на Русі.

  7. Літературні зв’язки Центрально-Східної Європи з Афоном.

  8. Сучасне осмислення спадщини прп. Паїсія Величковського і перевидання його праць.

Місце проведення: м.Київ, вул. Лаврська, 15, корп. № 45 (конференц-зал Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври).

У роботі конференції передбачається очна і заочна участь. За результатами роботи статті доповідачів будуть опубліковані в науковому альманасі “Афонська спадщина”.

Організатори забезпечують безкоштовним проживанням та харчуванням на час проведення конференції.

Електронна адреса Оргкомітету: institute@afon.org.ua (Міжнародний інститут афонської спадщини, директор – Шумило Сергій Вікторович).

Для участі у конференції необхідно надіслати до 4 жовтня 2017 року на електронну адресу institute@afon.org.ua заявку, в якій має бути вказано тему доповіді та відомості про автора (прізвище, ім’я, по батькові, науковий ступінь, наукове звання або духовний сан, місце роботи, адреса, домашній або мобільний телефон, електронну адресу і т.д.).